Academia Oamenilor de Știință din România celebrează ziua de 24 ianuarie ca pe un eveniment fundamental al istoriei noastre și al evoluției țării, cu profunde reverberații în prezent și în viitor, în dezvoltarea europeană a României.
Unirea celor două țări românești într-un singur stat, Principatele Române Unite, a constituit un eveniment de importanță majoră în edificarea României Moderne, un stat european prin origini și istorie, vocație, aspirații și sens al evoluției, și în procesul de făurire a României Mari. Reformele din timpul domniei Principelui Alexandru Ioan Cuza au contribuit la modernizarea statutului român, în direcția devenirii europene a acestuia. Un rol determinant în acest proces l-au avut învățământul, știința și cultura, care au participat la emanciparea poporului și la progresul țării.
Academia Oamenilor de Știință din România își exprimă recunoștința față de contribuția înaintașilor la realizarea Unirii Principatelor și la procesul de edificare a României Europene și omagiază această operă cu profunde și complexe semnificații în dezvoltarea și evoluția țării. În acest cadru, AOSR subliniază rolul fundamental al educației, științei și cercetării în procesul dezvoltării țării prin cunoaștere, un proces care trebuie să genereze o sinergie academică națională.
Ziua de 24 ianuarie 2025 este marcată de Academia Oamenilor de Știință din România printr-o serie de manifestări științifice dedicate Unirii Principatelor. În data de 21 ianuarie, s-a desfășurat Conferința „Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859”, organizată de Secția Științe Istorice și Arheologice a AOSR. Pe 25 ianuarie 2025, în organizarea Filialei Constanța a AOSR, va avea loc Prelegerea „Oamenii de stat de la 1859 – patrioți reformatori întru europenizarea legislativă și instituțională a Statului Român Modern”.
La împlinirea a 166 de ani de la Unire, Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a declarat: „Unirea Principatelor rămâne un înalt exemplu de viziune și conștiință națională și, în același timp, un reper de prestigiu în procesul dezvoltării și evoluției europene a României. Un merit excepțional în acest proces de mare amploare și complexitate l-au avut elitele României, educate la marile universități ale Europei, care au adus spiritul și idealurile europene în spațiul românesc și s-au implicat direct, pe toate planurile, la transformarea lor în realitate. Educația, știința și cultura au contribuit în mod fundamental la procesul luminării poporului și al dezvoltării țării. Ne-am dori ca și astăzi elitele românești să se unească într-un efort național, care să ducă mai departe procesul de dezvoltare a României Europene. Pentru Academia noastră, Cunoașterea rămâne un vector fundamental al progresului și dezvoltării durabile, viziune pe care o dezvoltăm prin Programul România Cunoașterii.”
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România
București, 24.01.2025