Vă invităm joi, 10 martie, ora 16.00, la sesiunea:“Academia Oamenilor de Știință (AOSR) și DIASPORA în Știință și tehnologie” organizată de Filiala Brașov AOSR și Filiala Brașov ASTR – Prof.Dr.Fiz. Doru URSUTIU, Prof.Dr.Ing. Ivan CISMARU, Prof.Dr.Ing. Cornel SAMOILA
LINK conectare ZOOM
Meeting ID: 869 7576 6172
Passcode: 362219
Numele |
Prezentarea |
Ora României |
Arthur Dogariu – Princeton USA Honorary Member AOSR |
“Diagnosticare optică la distanţă pentru industria aerospaţială şi fizica plasmei” |
16.00-16.10 |
Aristide Dogariu – Orlando USA |
“Optica mediilor complexe” |
16.15-16.25 |
Adrian Ionescu – EPFL Lausanne |
”Technologies for future P3 Healthcare Digital Twins” |
16.30-16.40 |
Simona Vasilache – Tsukuba Japonia |
„Diferente culturale in abordarea disciplinelor |
16.45-16.55 |
Ramona Oros – EIT Digital Belgia |
Prezentare “EIT DIGITAL – proiecte şi activităţi” |
17.00-17.10 |
Strul Moisa – Ben-Gurion University of the Negev ISRAEL |
Start up: de la detectorul de unică folosință al cancerului de colon la robotul de inspectare a tunelurilor |
17.15-17-25 |
Diana Pop – TU WIEN |
Prezentare “TU WIEN – Institute for Microelectronics” |
17.30-17.40 |
Dan Centea – McMater Canada |
“Learning Factories” în universităţi, sau despre model de integrare a elementelor de “Industry 4.0” în domeniul academic |
17.45-17.55 |
DISCUTII şi închidere |
17.55-18.15 |
ARTHUR DOGARIU – Membru de Onoare al AOSR (Princeton, New Jersey, SUA) – a terminat Facultatea de Fizică (Măgurele) în 1990, şi a obţinut doctoratul în fizică de la University of Central Florida, Şcoala de Optică, în 1997. Este current Professor la Universitatea Texas A&M şi cercetător ştiinţific la Universitatea Princeton din Statele Unite, unde subiectele de cercetare includ diagnostici optice şi detecţia la distanţă folosind optica neliniară şi ultrarapidă. Este autorul a peste 90 de publicaţii, 200 lucrări de conferinţe ştiinţifice, şi 6 patente. AD este fellow al Societăţii Americane de Optică, membru al Institutului American de Aeronautică şi Astronautică, şi membru onorar al AOSR.
ARISTIDE DOGARIU și-a luat doctoratul de la Universitatea din Hokkaido și în prezent este administrator și profesor Pegasus la CREOL, Colegiul de Optică și Fotonică, Universitatea din Florida Centrală. Interesele sale de cercetare includ fizica optică, electrodinamica, propagarea undelor și mediile complexe. Profesorul Dogariu este membru al Societății Optice din America, membru al Societății de Fizică din America și beneficiar al Premiului G. G. Stokes al Societății Internaționale de Optică și Fotonică.
ADRIAN IONESCU – este full profesor la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Lausanne (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL), Elveția. A primit B.S./M.S. şi doctorat. diplome de la Institutul Politehnic din București, România și Institutul Politehnic Național din Grenoble, Franța, în 1989 și, respectiv, 1997. A deținut funcții de personal și/sau de vizitare la LETI-Commissariat à l’Énergie Atomique, Grenoble, CNRS, Grenoble și Universitatea Stanford, Stanford, CA, în 1998 și 1999. În prezent, este Director al Laboratorului de Dispozitive Nanoelectronice al EPFL. Prof. Ionescu a publicat peste 600 de articole în reviste internaționale și lucrări de conferințe. Lucrările sale au fost recompensate cu Andre Boldel Medal şi IBM Faculty Award şi cu multiple IEEE awards. A primit un Advanced ERC Project pentru dezvoltarea de technologii low power bazate pe transistoare cu panta abruptă. Este membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice a Elveţiei (SATW).
SIMONA VASILACHE s-a născut în Petroşani, România. A absolvit facultatea de Automatizări şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Bucureşti, după care a lucrat doi ani ca cercetator ştiinţific la Institutul de Cercetări în Transporturi din Bucureşti. Drumurile vieţii au dus-o în Japonia, unde a obţinut doctoratul în ştiinţe inginereşti la Universitatea din Tsukuba. Aici este în principal implicată în programele de predare în limba engleză ale universităţii. Studenţii ei vin în Japonia să studieze ştiinţe sociale sau, la cursurile de master şi doctorat, ştiinţa calculatoarelor. Specialitatea ei este ingineria software, dar ultimii ani i-a petrecut ocupându-se mai ales de diferenţele culturale în educaţie, în special în predarea disciplinelor IT.
RAMONA OROS – s-a născut în Brașov, România. A urmat studiile universitare la Universitatea Transilvania din Brașov România, fiind masterandă în Administrarea Afacerilor Internaționale şi doctor în științe inginerești în domeniul știința materialelor şi telecomunicații. Ea şi-a început cariera la Carinthia University of Applied Science – Villach Austria in 2021 ca şi cercetător şi membru în proiecte europene, ca în decursul celor 6 ani să devină manager de proiecte. În 2018 Ramona şi-a continuat cariera la eseia – European Sustainable Energy Innovation Alliance in Graz – Austria ca şi manager de proiecte în domeniul energiilor regenerabile şi eLearning. În prezent, Ramona este angajată ca manager şi coordonator de proiect la EIT Digital Brussels – Belgiua unde şi-a început activitatea ca şi analist de inovație şi suport în cadrul EIT Digital Accelerator.
STRUL MOISA – A părăsit România, plecând către Israel, în anul 1977. Însă imediat după decembrie 1989 a revenit în România, obținând în cadrul Universității din Brașov titlul de doctor în Știința Materialelor în 1999. În septembrie 1991 s-a aflat în fruntea delegației beer-șevene de la Universitatea Ben-Gurion la Seminarul științific internațional “Modern Mechanical Design”, organizat de către Universitatea Politehnică din București. A fost și momentul în care a stabilit primele contacte cu universitarii din România, contacte care au fost dezvoltate an de an, graficul lor având o alură continuu ascendentă. Unul dintre țelurile care l-au condus pe dr. Moisa a fost – printre altele – strângerea legăturilor de colaborare cu universitățile din România. Se pare că titlul onorific – Ambasador al Universității Ben-Gurion din Negev, Beer-Șeva, pe lângă universitățile din România, acordat și reconfirmat de toți rectorii universității – are în spate o muncă consistentă. Astăzi, Universitatea Ben-Gurion din Beer-Șeva are parteneriate cu aproape toate universitățile din România, iar programele Erasmus se derulează cu deplină seriozitate.
Suplimentar activității pe linie profesională, dr. Strul Moisa are la activ și numeroase activități extra-profesionale, din care se pot aminti:
- Membru al Asociației Israeliene a Originarilor din România
- Membru al Organizației Israeliene a Originarilor din Dorohoi
- Membru al Asociației de Prietenie România-Israel
- Membru ACMEOR (Asociația Culturală Mondială a Evreilor Originari din România) etc.
DIANA POP – s-a născut în Brașov. A obținut diploma de licență în fizică aplicată la Universitatea Transilvania din Brașov în 2009, diploma de master în inginerie la distanță și diploma de master în administrația afacerilor internaționale la Carinthia University of Applied Sciences Austria, în 2011 și, respectiv 2016. Până în august 2012 a fost angajată ca ţi cercetător ţi manager de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile la aceeași universitate. În urmatorii doi ani ea a fost membră a programului IT Junior Talent Program al companiei Infineon Technologies IT-GmbH, în cadrul echipei de Unix R&D din Klagenfurt, Austria, urmând ca mai apoi să fie recrutată ca şi coordonator de proiecte finanțate de UE în cadrul departamentului Power Management and Marketing al Infineon Technologies Austria din Villach. În prezent, Diana este angajată ca şi manager şi coordonator de proiecte la Institutul pentru Microelectronice – TU Wien, Austria unde coordonează peste 25 de proiecte de cercetare şi o echipă de peste 50 de cercetători.
DAN CENTEA – absolvent al facultăţii de automobile, a lucrat timp de 10 ani în industria auto, mai întâi ca proiectant de componente auto și apoi ca membru fondator și apoi manager al departamentului de calcul și modelare al Institutului Național de Cercetare Auto din România. Cariera academică a dr. Centea a început în 1991 la Universitatea Transilvania din România ca profesor asistent în departamentul de proiectare inginerească. După ce a absolvit un master în inginerie în Regatul Unit la Universitatea din Bradford, s-a mutat în 1997 în Canada, unde a lucrat ca instructor sesional, apoi ca profesor asistent și mai târziu profesor asociat la Universitatea McMaster. Dr. Centea s-a implicat în dezvoltarea sitemului McMaster Learning Factory, în obținerea de fonduri pentru construirea acesteia, a lucrat cu studenții la mai multe proiecte și a fost coautor a nouă lucrări de cercetare legate de activitățile didactice. Contribuția sa remarcabilă la dezvoltarea McMaster Learning Factory a fost recunoscută la nivel internațional prin faptul că a fost acceptat ca membru al Asociației Internaționale a „fabricilor de învățare” și prin primirea Premiului pentru Educație pentru Industria 4.0 Remarcabilă, prezentat de Societatea Internațională de Inginerie și Management al Operațiunilor.