Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteAOSR, partener al manifestării științifice “Armata și Intelligence în înfăptuirea și menținerea...

AOSR, partener al manifestării științifice “Armata și Intelligence în înfăptuirea și menținerea Unirii din 1859” – Iași

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, a fost invitată să participe la Manifestarea științifică “Armata și Intelligence în înfăptuirea și menținerea Unirii din 1859”, organizată de Fundația Colegiului Național de Apărare, sucursala Moldova, în parteneriat cu AOSR și Primăria Municipiului Iași.

Prof. univ. dr. ing. Doina BANCIU, Vicepreședinte AOSR, la primirea Distincției oferită de către Fundația Colegiului Național de Apărare

AOSR este singura Academie care are printre cele 13 secții și o secție de Istorie și o secție de Științe Militare. În secția de istorie sunt nume de istorici a căror voce se aude dincolo de zidurile Academiei și granițele țării, unii dintre aceștia sunt aici în sală, dar și reprezentanți de seamă ai științelor militare, unanim cunoscuți ca profesioniști devotați valorilor naționale și crezurilor de libertate, demnitate, datorie. Ei sunt generali, profesori, foști rectori care își manifestă devotamentul pentru națiune și patrie. Cele două secții, sub egida Academiei au organizat numeroase manifestări, adesea în parteneriat cu instituții de prestigiu care împărtășesc aceleași idealuri, reușind să readucă în conștiința publicului evenimente istorice sau personalități care au influențat covârșitor soarta istoriei românilor și a României. Aș aminti evenimentele organizate în ultimii 2 ani: în 2023, „Unirea Principatelor, semnificații naționale și anvergură istorică”, iar în 2022 „Unirea lui Cuza, un act istoric fundamental în constituirea României europene”, precizează Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu.

Manifestarea, la care participă membri ai Filialei Iași AOSR, se înscrie în amplul program pregătit de oficialitățile ieșene pentru marcarea împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Astfel, conferința organizată în parteneriat cu AOSR are loc la Iași, pe 23 ianuarie, zi în care se va inaugura și Muzeul de Istorie Naturală Iași, monument istoric reabilitat cu fonduri europene nerambursabile, imobil unde s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. Tot pe 23 ianuarie, oficialitățile municipiului Iași organizează și inaugurarea Terminalului 4 al Aeroportului Internațional Iași.

Pe 24 ianuarie au loc manifestările oficiale dedicate momentului istoric al Unirii Principatelor Române, cu discursuri din partea Administrației prezidențiale, Senatului României, Camerei Deputaților, Guvernului României și a Președintelui Consiliului Județean Iași și a Primarului Municipiului Iași, urmate de depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA