Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăAOSR ÎN MASS-MEDIABrăila: Premiile Galei "Ana Aslan" - propunere de un nou serviciu profilactic...

Brăila: Premiile Galei „Ana Aslan” – propunere de un nou serviciu profilactic în ambulator; acord în domeniul cercetării

Premiile Galei ‘Ana Aslan’, manifestare organizată sâmbătă şi duminică, la Brăila, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la admiterea medicului Ana Aslan în Academia Română, au fost înmânate de personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti, prezente cu această ocazie în oraşul natal al academicianului de renume mondial.

………………

Juriul a fost format din personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti, care au fost prezente cu această ocazie la Brăila. Preşedintele juriului a fost academician Georgeta Filitti – membru de onoare al Academiei Române, iar din juriu au făcut parte academician Doina Banciu – preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. dr. Cătălina Poiană – preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, prof. dr. Camelia Diaconu – preşedintele Uniunii Medicale Balcanice, Cristina Nedelcu – secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Doina Melinte – Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Petronela Dobrin – jurist al Senatului Românie, şef Departament Relaţii Europene, Veronica Dobrin – reprezentant al vieţii culturale brăilene şi al societăţii civile şi prof.dr. Gabriel Prada, preşedintele Societăţii Române de Geriatrie.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Mircea Beuran, a propus cu această ocazie reînfiinţarea reţelei de servicii medicale profilactice de tip ambulator, concepută de academicianul Ana Aslan.

„Având în vedere creşterea continuă a prevalenţei persoanelor vârstnice şi mai rapidă a celor de peste 75 de ani în România, se impune să instituim din nou un sistem de servicii medicale profilactice de tip ambulator, conform celui existent în timpul doamnei academician Ana Aslan. Propunerea este de a recrea reţeaua de tip ambulator înfiinţată de doamna academician Ana Aslan, adaptată la contextul actual al condiţiilor noastre de sănătate şi condiţiilor sociale în care trăim. Doamna academician Ana Aslan şi-a dedicat întreaga activitate şi chiar existenţa vârstnicilor din România, luptând pentru ameliorarea stării de sănătate şi a situaţiei lor sociale. Deviza doamnei Aslan trebuie să fie şi deviza noastră, a tuturor: ‘Să dăm viaţă anilor şi ani vieţii'”, a declarat Mircea Beuran.

Preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, academician Doina Banciu, a făcut cunoscut cu această ocazie că instituţia pe care o reprezintă a semnat, în urmă cu o săptămână, un acord de cooperare ştiinţifică cu Institutul ‘Ana Aslan’, pentru continuarea cercetărilor lăsate moştenire de Ana Aslan.

„Doamna academician Ana Aslan a fost şi membră a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România din 1973 şi până în 1988, concomitent cu membră a Academiei Române. Intrarea în Academia Română s-a bazat fireşte pe meritele ei, dar şi pe recomandarea academicianului Teodorescu, care era la acea vreme membru al academiei noastre. Am ţinut neapărat să fiu aici, la această gală, pentru că numele Ana Aslan este al dumneavoastră, al brăilenilor, dar noi toţi cei care, mai tineri sau mai bătrâni, călătorim prin lume, vedem peste tot Gerovitalul şi ştim că acesta aparţine Anei Aslan, chiar dacă el astăzi are un alt brand de producţie. Pentru că susţinem acest domeniu de ştiinţă, vreau să vă spun că, acum o săptămână, academia noastră a semnat un acord de cooperare ştiinţifică cu Institutul ‘Ana Aslan’. Ceea ce a realizat academicianul Ana Aslan s-a bazat pe cercetare, cercetare pe care mi-aş dori ca cei tineri şi cei mai puţini tineri să o continue în sensul celor pe care le-a lăsat moştenire Ana Aslan”, a subliniat Doina Banciu.

Citiți articolul integral pe website-ul Agerpres

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA