Academia Oamenilor de Știință din România

Acasă Blog

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE de la 24 ianuarie 1859

0

ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA, Secția Științe Istorice și Arheologice, organizează pe 21 ianuarie 2025, ora 10.00, format online, CONFERINȚA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE DE LA 24 IANUARIE 1859

 

Valenţele feminităţii: 100 de evenimente despre Femei în știință, 2018-2025

„VALENȚELE FEMINITĂȚII” – ediția 100 – 22 ianuarie 2025

Sediul Academiei Oamenilor de Știință din România – str. Ilfov nr. 3, București

Sala „Constantin Angelescu”, etaj 1, ora 16:00

 

 

 

 

 

Generalul profesor universitar Vasile Cândea, comemorat și omagiat la Academia Oamenilor de Ştiință din România

În data de 13 ianuarie 2025, la Academia Oamenilor de Știință din România a avut loc un eveniment de comemorare și omagiere a Generalului (r) Prof. univ. Dr. DHC VASILE CÂNDEA, de la a cărui plecare în eternitate au trecut cinci ani (24 mai 1932 – 14 ianuarie 2020). Evenimentul s-a desfășurat în Sala de Conferințe a AOSR, în prezența unui public select, format din membri ai corpului academic, din foști colegi și discipoli ai Marelui Profesor.

Profesorul Vasile Cândea a fost o personalitate de prestigiu a învățământului academic românesc și al științelor medicale, un medic chirurg de elită, cu rol de pionierat în domeniul chirurgiei cardiovasculare din țară, fondator de școală medicală, om de știință de talie internațională. Profesorul Vasile Cândea a fost președintele-fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România după 1990, odată cu revenirea țării la valorile democratice europene, continuând istoria și evoluția unei instituții academice importante în domeniul științei și cercetării, Academia de Științe din România, fondată în martie 1935 de Profesorul și Medicul Constantin Angelescu, cel mai mare ministru al Instrucțiunii Publice după Spiru Haret, personalitate de prim rang a științelor medicale și a vieții politice românești. Prin demersurile întreprinse de Domnia Sa de la înălțimea unui prestigiu unanim recunoscut pe plan național și internațional, Profesorul Vasile Cândea a avut rolul fundamental în renașterea Academiei înființate de marele său înaintaș și în reformarea acesteia pe baze noi într-un timp nou, al renașterii naționale, sub titulatura actuală: Academia Oamenilor de Știință din România. Pentru contribuția sa la renașterea Academiei de Științe a României în spiritul fondatorilor ei, Generalul Profesor Vasile Cândea a rămas în memoria contemporanilor drept REFORMATORUL ACADEMIEI OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA.

În cadrul manifestării, au fost evocate personalitatea Profesorului Vasile Cândea, valoarea operei și activității sale, contribuția sa la dezvoltarea învățământului medical românesc, rolul de deschizător de drumuri în domeniul chirurgiei cardiovasculare în România, portretul său științific, profesional, moral și uman.

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a afirmat că Profesorul Vasile Cândea a fost un model pentru mulți și că poate fi un model autentic și pentru generațiile tinere, prin profesionalism, probitate profesională, prin calitățile sale și prin umanism. Într-o evocare sub genericul Laudatio, Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, a subliniat că Profesorul Vasile Cândea a fost un lider de necontestat în toate funcțiile îndeplinite, un om care a marcat viața celor din jur, un Om cu O mare, care a avut mereu pentru fiecare un cuvânt frumos și bun.

Pentru tot ce a fost și a făcut pentru știință și pentru oameni,  avem datoria de a-i păstra mereu vie amintirea. Președintele de onoare a propus un moment de reculegere în memoria ilustrului Profesor. Prof. univ. dr. Viorel Jinga, vicepreședinte al AOSR, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a spus că Profesorul Vasile Cândea a redefinit standardele de referință în medicină, că, în decurs de o jumătate de secol, s-a impus ca un promotor al chirurgiei cardiovasculare și ca un ambasador al medicinei românești. Amintirea sa ne dă forța de a continua, iar noi și noile generații trebuie să-i ducem mai departe visul. Prof. univ. dr. Mărgărit Pavelescu, Președintele Secției de Științe Fizice a AOSR, a afirmat că Profesorul a fost o figură emblematică a vieții academice românești, un vizionar cu o capacitate extraordinară de gândire strategică, un spirit umanist, caracterizat de generozitate spirituală, dorință neobosită de a sprijini și inspira, un om devotat științei, un patriot autentic, definit de dragostea față de România.

A făcut din AOSR un bastion al științei, un spațiu al cooperării interdisciplinare și al convergenței ideilor pentru progresul întregii societăți. Moștenirea lui rămâne vie în inimile noastre, iar noi avem datoria de a-i continua munca și de a-i perpetua idealurile. Prof. univ. dr. Dan-Liviu Mischianu, Vicepreședintele Secției de Științe Medicale a AOSR, a reliefat, prin prisma colaborării și prieteniei cu marele savant și medic, că Profesorul Vasile Cândea a fost un om luminat, un constructor, un vizionar și un învingător. Prof. univ. dr. ing. Petru Andea, secretarul științific al AOSR, a afirmat că Profesorul Vasile Cândea a fost un mare român, un summum de trăsături de caracter exemplare, o personalitate complexă și completă. S-a dedicat unui proiect instituțional, acela de a reorganiza AOSR, prin care a contribuit în mod fundamental la reformarea și dezvoltarea instituției. Nu-l putem uita, îl respectăm și îl iubim, iar Domnul Profesor Vasile Cândea va fi mereu prezent în universul nostru.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

Profesorul Vasile Cândea, reformatorul Academiei Oamenilor de Știință din România, comemorat la cinci ani de la trecerea în eternitate

0

Luni, 13 ianuarie, începând cu ora 11, la sediul AOSR, va avea loc un eveniment de comemorare a celui care a fost General (r) Prof. univ. Dr. DHC VASILE CÂNDEA (24 mai 1932, Lisa-Vânători, Teleorman – 14 ianuarie 2020, București).

Alocuțiuni susținute de:
Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu – Președinte AOSR
Prof. univ. dr. ing. Adrian Alexandru Badea – Președinte de Onoare AOSR
Prof. univ. dr. Viorel Jinga – Vicepreședinte AOSR
Prof. univ. dr. Mărgărit Pavelescu – Preşedintele Secţiei Științe Fizice AOSR

PROFESORUL VASILE CÂNDEA a fost președintele-fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România în noua epocă de existență a acesteia, după anul 1990, Academia fiind înființată în anul 1935 de către Prof. univ. dr. Constantin Angelescu, ministru al Instrucțiunii Publice și al Cultelor.

Personalitate academică de prestigiu a învățământului medical românesc, medic chirurg de valoare și faimă internațională, pionier în domeniul Chirurgiei Cardiovasculare, Generalul Prof. univ. dr. VASILE CÂNDEA este considerat, pentru contribuția sa fundamentală la renașterea instituției, REFORMATORUL ACADEMIEI OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

Sesiune omagială: Cultură prin Cunoaștere, Cunoaștere prin Cultură

0

Cu prilejul zilei de 15 ianuarie 2025, Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, Academia Oamenilor de Știință din România organizează Sesiunea Omagială: Cunoaștere prin Cultură – Cultură prin Cunoaștere.

Evenimentul va avea loc în ziua de 14 ianuarie 2025, începând cu ora 11:00, la sediul AOSR. Evenimentul se va desfășura în format hibrid.

INVITAȚI
Prof. univ. dr. Ioan Cristescu – Director General Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR)
Conf. univ. dr. Ioan Milică – Director General BCU “Mihai Eminescu” – Iași
Conf. univ. dr. Valentin Șerdan – Orga – Director General BCU “Lucian Blaga” Cluj-Napoca

INVITAT SPECIAL
Alexandra Badea – scriitoare, regizoare, premiată a Academiei Franceze

La 15 ianuarie 2025 se împlinesc 175 de ani de la nașterea Poetului Național, ceea ce-i conferă Zilei lui Eminescu un caracter special, de jubileu cultural, de anvergură națională și universală.

La Mulți Ani 2025!

0

Vă dorim ca sărbătorile de iarnă și anul 2025 să vă aducă sănătate, prosperitate și bucurii personale și profesionale! La mulți ani 2025!

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu – Președinte AOSR

Sărbători fericite!

0

În numele Prezidiului Academiei Oamenilor de Știință din România și al meu personal, vă doresc pentru dumneavoastră și familiile dvs. multă sănătate și Sărbători cu liniște și bucurie!

Prof.univ.dr.ing. Doina Banciu – Președinte AOSR

VIDEO

AOSR participă la Symposium de la recherche scientifique francophone en Europe centrale et orientale – Cluj

0

Academia Oamenilor de Știință din România, alături de Institutul Francez din România și Agenția Universitară a Francofoniei, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, organizează cea de-a treia ediție a Simpozionului privind cercetarea științifică francofonă în Europa Centrală și de Est. 

Scopul acestui simpozion multidisciplinar este de a dezvolta noi sinergii științifice în regiunea Europei Centrale și de Est prin promovarea unei abordări transdisciplinare a temelor de cercetare și abordarea problemelor societale din spațiul francofon, precum dezvoltarea durabilă, inteligența artificială, securitatea și multilingvismul.

Prof.univ.dr.ing. Doina Banciu, Președinte AOSR, a prezentat în cuvântul de la deschiderea evenimentului proiectele AOSR pentru tineri și inițiativa România Cunoașterii. Din partea AOSR a mai participat la simpozion și prof.univ.dr. Marius Bojiță, Președintele filialei Cluj a AOSR, alături de alți membri și de reprezentanți din 10 țări francofone.

Protocol de colaborare științifică și culturală, semnat de Academia Oamenilor de Știință din România și Ambasada Albaniei la București

Academia Oamenilor de Știință din România și Ambasada Albaniei la București au încheiat un Protocol de colaborare științifică și culturală. Protocolul a fost semnat de către Doamna Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, și E. S. Doamna Enkeleda Mërkuri, Ambasadorul Republicii Albania în România. Festivitatea a avut loc vineri, 13 decembrie, ora 11.00, la sediul Academiei Oamenilor de Știință din România, din strada Ilfov, nr. 3, sector 5, București, în prezența conducerii AOSR și a Consiliului Științific.

E. S. Doamna Enkeleda Mërkuri a afirmat că Protocolul constituie o platformă de colaborare în domeniile educației universitare și cercetării, cadrul unei cooperări bilaterale, care se poate extinde la nivel regional, cuprinzând țările balcanice. Un model ar putea fi Grupul de la Visegrád (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia), în cadrul căruia se desfășoară schimburi culturale, academice și educaționale. Doamna Ambasador s-a referit la legăturile istorice complexe dintre Albania și România, subliniind faptul că procesul de cucerire a Independenței de către Albania a început la București. Faptul de a reprezenta Albania la București ca ambasador este pentru Excelența Sa un privilegiu.

Doamna Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu a declarat că Protocolul reprezintă un cadru instituțional al unei colaborări complexe în domeniile educației academice, cercetării, științei, culturii și cunoașterii și, de asemenea, al realizării de proiecte. Albania se află în procesul de aderare la Uniunea Europeană și parcursul european al Albaniei poate fi susținut și prin intermediul acestui Protocol. În concluzie, Protocolul va fi în beneficiul ambelor părți în domenii fundamentale. Domnul Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, s-a referit la relațiile istorice dintre România și Albania, la faptul că muzica Imnului Albaniei a fost compusă de Ciprian Porumbescu și a afirmat că Protocolul este unul de colaborare și, în același timp de prietenie.

Ceremonia a fost încheiată cu un moment muzical, susținut de soprana albaneză Arlinda Morava, atașat cultural la Ambasada Albaniei în România, care a cântat colinde românești și din repertoriul internațional, sub auspiciile spirituale ale Sărbătorilor de Iarnă.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

13.12.2024

 

Să creștem generații sănătoase

VALENȚELE FEMINITĂȚII – 11 decembrie 2024, ora 16:00
Dr. Alina Epure