Academia de Științe din România a fost înființată în martie 1935, la inițiativa Profesorului universitar Constantin Angelescu, figură de prestigiu a științelor medicale și politicii românești, care a concentrat în jurul proiectului personalități de vârf ale științei și culturii. Profesorul Angelescu a fost medic, profesor universitar, creator de școală medicală, om de știință și autor, politician, ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor. De asemenea, a fost primul ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Schimbările istorice au marcat dramatic și existența Academiei de Științe din România, care, în timpul regimului comunist, a fost transformată în Asociația Oamenilor de Știință din România. În cadrul Congresului din 22-24 mai 1996, a fost adoptat noul nume al instituției, într-un act necesar de recuperare istorică și instituțională: Academia Oamenilor de Știință din România. Legea nr. 31 din 15 ianuarie 2007privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România a confirmat rolul acesteia în viața științifică a țării și i-a consolidat statutul instituțional.
Adunarea Generală Festivă „AOSR 90” a fost coordonată și moderată de Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România. În discursul de deschidere, domnia sa a conturat portretul instituțional al AOSR, reliefând numărul mare de programe, proiecte și activități pe care aceasta le desfășoară în acord cu cerințele secolului și cu evoluțiile din știință, cercetare și cunoaștere. Între ele, se află trei programe de importanță majoră: Transformarea Digitală a Societății, România Cunoașterii și RO-SCUD – Știință, Cultură și Diplomație pentru România, lansat în martie 2025, primul eveniment din seria dedicată aniversării AOSR la 90 de ani. Un alt program important al AOSR, care exprimă viziunea instituției și rolul asumat al acesteia, îl constituie Competiția de proiecte dedicată tinerilor cercetători, finanțată de AOSR, un program de succes, care concentrează interesul elitelor tinerilor cercetători.
Președinta AOSR a proiectat, în context, și elementele de identitate și evoluție ale instituției în anii care urmează, printre care: o Academie în mijlocul societății, ai cărei membri să fie modele pentru tinerele generații, cu participare activă la decizii în domeniile educației și cercetării, care să militeze pentru democrație, transparență și dezvoltare, cu parteneri naționali și internaționali, care să aplice diplomația științei și a culturii, să construiască rețele și medii de colaborare pentru tinerii specialiști, să coaguleze inițiative valoroase, să promoveze recunoașterea valorilor, competențelor și a meritocrației, dezvoltarea științei și a culturii, progresul economiei și al societății, susținerea comunicării digitale și a relațiilor umane.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Vicepreședinte al AOSR, a afirmat că AOSR reprezintă un pilon de susținere în domeniile științei și cercetării, un pilon al excelenței în cunoaștere, o instituție care participă la educarea țării prin știință, cultură și tehnologie. Prin programe și proiecte, prin implicare și extinderea activității pe plan internațional, AOSR contribuie la menținerea României pe harta mondială a creativității și excelenței
Programele AOSR România Cunoașterii și RO-SCUD, desfășurate în parteneriat cu universități de prestigiu (între care, Politehnica București, UMF „Carol Davila”, ASE, UNATC), vor aduce schimbări benefice, profunde și complexe în viața țării.
Domnia sa a vorbit despre nobila misiune a AOSR pentru cunoaștere și în procesul de a inspira tinerele generații, subliniind rolul științei de far călăuzitor și scut de protecție pentru viitorul umanității. Prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, Vicepreședinte al AOSR, a afirmat că, la 90 de ani de existență, AOSR este o academie puternică și vizibilă, care cuprinde în secțiile sale personalități ale științei. Statutul Academiei de Științe din România, instituție respectată pentru valoarea membrilor săi, trebuie să rămână un punct de reper în devenirea AOSR. Profesorul Hadăr a reliefat, la rândul său, importanța și potențialul celor două programe România Cunoașterii și RO-SCUD, care vor putea oferi soluții pentru rezolvarea problemelor țării.
A subliniat faptul că AOSR organizează competiții de proiecte dedicate tinerilor cercetători, finanțând acest program din bugetul propriu, fiind singura Academie din țară care procedează astfel. Activitatea complexă și intensă, evenimentele desfășurate pe secții și la nivel general, competițiile dintre secții, conferințele, cooperarea cu mediul socio-economic și colaborările internaționale fac din AOSR o Academie vie, dinamică, sub semnul excelenței.
Guvernul României a fost reprezentat la manifestarea „AOSR 90” de către Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, și Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct. Ștefan-Radu Oprea a apreciat că se află în fața unui prestigios for științific și a prezentat mesajul premierului Marcel Ciolacu.
În mesaj, este exprimată recunoștința Guvernului și a premierului pentru activitatea desfășurată de instituție și contribuția la dezvoltarea țării prin știință, cultură și tehnologie. Cooperarea cu mediul academic este esențială, în elaborarea strategiilor de dezvoltare fiind necesar sprijinul oamenilor de știință. Pe fondul nevoii de inovare și tehnologie, având în vedere experiența AOSR, misiunea acesteia este crucială pentru dezvoltare și reziliență socială, instituția având o contribuție însemnată în parcursul României. Într-un timp al crizelor suprapuse, avem multe de recuperat și, în cadrul eforturilor pentru relansarea economică și reindustrializare, este necesară implicarea tuturor partenerilor sociali și a mediului academic. În finalul mesajului, premierul României asigură AOSR cu privire la deplina susținere a domniei sale.
Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, a realizat o prezentare a AOSR din perspectiva istoriei și a devenirii acesteia sub genericul „90 de ani în slujba științei”, prefațată de convingerea că „suntem o forță în mișcarea academică românească”.
În acest cadru, a prezentat o carte recent apărută, „Istoria Academiei Oamenilor de Știință din România, 1997-2024, Volumul III”, realizată în coautorat de Adrian Badea și Ionuț Cojocaru, care continuă primele două volume scrise de doi istorici de marcă: Ioan Scurtu și Corneliu Mihai Lungu: „Istoria Academiei de Științe din România, 1935-1948, Volumul I” și „Istoria Asociației Oamenilor de Știință din România, 1956-1996, Volumul II”. Noul volum completează istoria de 90 de ani a instituției, aducând-o la zi, într-un demers documentar și auctorial complex, care înregistrează cele mai importante momente ale devenirii Academiei Oamenilor de Știință din România de la Congresul din 1996 până în prezent.
Apariția Volumului III în martie 2025 și lucrarea în sine, realizată cu profesionalism, dedicație și respect pentru adevărul istoric, constituie un act simbolic și un omagiu la împlinirea a 90 de ani de existență a AOSR. În prelegerea susținută, Profesorul Adrian Badea a prezentat datele și elementele semnificative ale istoriei instituției, provocările și dificultățile parcurse, statutul actual și perspectivele acesteia.
În context, Președintele de onoare a pledat pentru colaborarea academiilor din România după modelul academic din Franța într-o adevărată mișcare academică românească și a reafirmat marele respect pe care AOSR îl poartă Academiei Române, forul suprem de consacrare științifică și culturală în România.
Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților și președintele Academiei de Științe Juridice, a pledat pentru nevoia de elite în societatea românească și a spus că rolul AOSR este să promoveze elite.
Profesorul Ion Victor Bruckner, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, a subliniat că Academia de Științe din România a fost înființată de un medic, Profesorul Constantin Angelescu, reformată de un medic, Generalul Profesor Vasile Cândea, după 1990, și are în conducere tot un medic, în calitate de vicepreședinte, Rectorul Viorel Jinga. Instituția pe care o reprezintă a fost înființată tot de profesorul Constantin Angelescu, împreună cu Daniel Danielopolu, și tot în 1935. De aceea „academiile-surori”, de aceeași vârstă, au multe de făcut împreună în toate domeniile.
Prof. univ. dr. Emil Ceban, președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, membru al Academiei de Științe din Moldova, a vorbit despre importanța educației, științei și culturii în dezvoltarea țărilor și a pledat pentru colaborarea dintre academii. În context, a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în știință și cercetare.
Lucian Dindirică, directorul Muzeului Exilului Românesc, din Craiova, a transmis mesajul Academiei Româno-Americane (înființată în 1975, în California), semnat de doamna Ruxandra Vidu, președintele instituției. În mesaj, se apreciază că AOSR este „o instituție de prestigiu, care a marcat progresul științei românești, un far al excelenței științei”, „un simbol al rigorii academice și al inovării”. Mesajul promovează ideea colaborării între cele două academii și a dezvoltării relației transatlantice.
În continuare, au prezentat mesaje de apreciere și felicitare la adresa AOSR: Dr. ing. Dragoș Neagu, Președintele Comisiei Naționale a Bibliotecilor, Prof. univ. dr. ing. Mihăiță Mihai, Președintele Asociației Inginerilor din România și Președintele de Onoare al Academiei de Științe Tehnice, Prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, membru titular al Academiei de Științe ale Securității Naționale, președintele Secției de Științe Militare a AOSR, Claudia Nicolae, directorul general al AGERPRES.
În finalul evenimentului, a avut loc un moment muzical susținut de: Arlinda Morava, soprană (Albania), Andrei Manea, tenor, Opera Națională din Cluj-Napoca, Constantin Mușat, violonist, Opera Națională din București, Adriana Alexandru, pianistă.
În cadrul manifestării, a fost prezentată și cartea „Noi despre noi”, realizată de Academia Oamenilor de Știință din România cu ocazia împlinirii a 90 de ani de existență, care realizează un portret concentrat al instituției și oferă o imagine relevantă a statutului și importanței de prim ordin ale AOSR în spațiul academic românesc și internațional.
Adunarea Generală Festivă „AOSR 90” s-a desfășurat sub semnul bucuriei pentru un important jubileu academic, marcat de aprecieri și cordiale urări de „la mulți ani” adresate Academiei Oamenilor de Știință din România. Manifestarea a constituit celebrarea unei instituții de elită a spațiului academic românesc și, în același timp, celebrarea excelenței în educație, știință și cercetare, un elogiu adus Cunoașterii ca factor al dezvoltării civilizației și umanității.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România
Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) trebuie să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate și transparență și să construiască rețele de tineri profesioniști, având o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație, a declarat președintele acestei instituții, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, joi, într-o conferință prilejuită de aniversarea a 90 de ani de la înființarea instituției.
‘Aș dori să fie o academie în mijlocul societății, cu membri modele de urmat pentru generații mai tinere, atât în plan personal, cât și instituțional, o academie cu participare activă la deciziile care privesc cercetarea și educația, adică să fim luați și noi în considerare la astfel de decizii, o academie care să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate, transparență, o academie (…) recunoscută ca lider pe anumite domenii de ale cunoașterii (…), o academie care a construit și construiește rețele de tineri profesioniști, specializați pe domenii, sprijiniți și îndrumați către performanță, o academie care să coaguleze inițiative, indiferent de unde provin, să le susțină și să le pună în practică’, a afirmat Doina Banciu.
Doina Banciu a punctat că AOSR trebuie să militeze pentru recunoașterea valorilor, pentru cultură și știință, educație, cooperare și colaborare constructivă, progres economic și social….
Citiți articolul integral pe website-ul Agerpres.ro
Cu profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a colegului nostru drag, dr. fiz. Vasile Cuculeanu, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, care ne-a părăsit pe 24 martie 2025.
Născut la 1 ianuarie 1942 în Băicoi, județul Prahova, Vasile Cuculeanu a absolvit în 1964 Facultatea de Fizică, secția Fizică Nucleară, la Universitatea din București. În 1973, a obținut titlul de doctor în științe, specializarea fizică, cu teza “Contribuții la testarea formalismului multigrup și aproximarea spectrelor de neutroni rapizi”. De-a lungul carierei sale, a urmat stagii de pregătire și burse în domeniul fizicii și calculului reactorilor nucleari, atât în Franța, la Centrul de Studii Nucleare din Cadarache (1969-1970), cât și în Austria, la Agenția Internațională de Energie Atomică din Viena (1978-1979).
Activitatea sa profesională a inclus poziții de cercetător științific principal la Institutul de Fizică Atomică, iar apoi la Institul de Cercetări Nucleare Pitești unde a fost pt o vreme șef de secție și la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie (INMH), unde a ocupat funcții precum director științific și președinte al Consiliului Științific. De asemenea, a fost profesor universitar asociat la Facultatea de Fizică a Universității din București, contribuind la formarea a numeroși studenți și doctoranzi.
In cadrul SF-AOSR ca membru corespondent s-a dovedit o persoană foarte activă și implicată care a avut numeroase prezentări de comunicări științifice în domeniile în care avea o înaltă expertiză.
Domeniile sale de competență științifică au inclus fizica atmosferei și georadioactivitate, schimbările climatice și impactul asupra ecosistemelor terestre, studiul dinamicii seriilor de timp de date geofizice folosind elemente de teoria complexității și haos determinist, precum și fizica reactorilor nucleari în prima parte a vieții sale de om de știință.
Sicriul cu trupul neînsuflețit este depus la Capela Bisericii din Dorobanți, vis-a-vis de Liceul Caragiale. Înmormântarea va avea loc mâine, 27 martie 2025, la ora 12:00, la Cimitirul Sf. Vineri.
Vasile Cuculeanu va rămâne veșnic în amintirea noastră ca un coleg devotat, un mentor de excepție și un om de știință remarcabil.
Academia Oamenilor de Știință din România, coorganizator al unui eveniment științific de marcă
În perioada 13-15 martie, s-a desfășurat la Sibiu cea de-a IV-a ediție a Conferinței Științifice Internaționale „Impactul tehnologiilor emergente și disruptive asupra securității globale”, eveniment de referință în domeniul științelor militare și al securității. Conferința a fost organizată de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în colaborare cu Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, Universitatea „Titu Maiorescu” din București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
În cadrul evenimentului au fost susținute, în plen, lucrări referitoare la rolul tehnologiilor emergente în războiul cognitiv/hibrid și în protecția și reziliența infrastructurii critice. Totodată, au fost dezbătute teme legate de superioritatea tehnologică în era disruptivă, tranziția tehnologiilor emergente, vulnerabilități și impactul acestora asupra societății, precum și despre inovație în robotica medicală.
În calitate de co-organizator, Academia Oamenilor de Știință din România, prin Secția de Științe Militare și Filiala Brașov, a avut un aport important la desfășurarea evenimentului, contribuind, pe planul organizării și al conținutului, la realizarea unei manifestări științifice de succes. Dintre membrii AOSR, au participat la manifestările de la Sibiu: Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, Prof. univ. dr. Viorel Jinga, vicepreședinte al AOSR, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, vicepreședinte al AOSR, Prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, Președintele Secției de Științe Militare, Prof. univ. dr. Lucian Ionel Cioca, Președintele Filialei Brașov, Prof. univ. dr. Ioan Abrudan, Prof. univ. dr. Adrian Petrușel.
În deschiderea Conferinței, Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a ținut un discurs, din care cităm: „Conferința este un eveniment de referință într-un domeniu complex, inter si transdisciplinar, de maximă importanță și relevanță: științele militare, securitatea globală și noile tehnologii, care reunește specialiști din țară și din străinătate.”; „Diplomația militară reprezintă un factor care contribuie esențial la stabilitate, securitate și, implicit, la cooperare și colaborare în știință, cultură și cunoaștere.”;„Cred cu tărie că cea de-a patra ediție a Conferinței Științifice Internaționale «Impactul tehnologiilor emergente și disruptive asupra securității globale» va fi un eveniment academic de elită, un cadru pentru dezbateri active și noi proiecteîn beneficiul tuturor participanților și al dezvoltării socio-culturale a țărilor noastre.” În același cadru, doamna Președinte Doina Banciu a realizat un portret sintetic al Academiei Oamenilor de Știință din România, instituție emblematică a spațiului academic românesc, un mediu de prestigiu al creației științifice, inovării și originalității, care desfășoară programe și proiecte de anvergură națională și internațională, dedicate dezvoltării durabile prin știință, cercetare și cunoaștere. Anul 2025 are osemnificație specială pentru AOSR, pentru că instituția, înființată în martie 1935, împlinește 90 de ani de existență. Jubileul istoric și academic este celebrat printr-o serie de activități și programe dedicate științei, cercetării și cunoașterii. Seria de manifestări a fost deschisă în data de 5 martie 2025 prinlansareaProgramului „Știință, Cultură, Diplomație pentru România” (RO-SCUD), la Biblioteca Centrală Universitară, Sala Carol I, care, prin viziune, obiective și linii de acțiune, are șanse să devină un adevărat „Program de Țară”.
În aceeași perioadă, la Sibiu, s-a desfășurat și reuniunea Consiliului Național al Rectorilor. Participanții la Conferință au vizitat, împreună cu o parte dintre membrii CNR, biblioteca și laboratoarele Academiei Forțelor Terestre și au apreciat atât organizarea modernă a bibliotecii, cât și dotarea laboratoarelor și a sălilor de studiu.
Cu această ocazie, Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, în numele Prezidiului Academiei, i-a acordat dlui General Prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Diploma de Excelență a AOSR pentru rezultatele deosebite obținute în activitatea academică și pentru promovarea cercetării și inovării în domeniul științelor militare.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România
Academia Oamenilor de Știință din România organizează Adunarea Generală Festivă – ”AOSR 90” pe 27 martie 2025, ora 10:00, în AULA Bibliotecii Centrale Universitare „ Carol I”.
Adunarea Generală a AOSR 2025 va avea loc în ziua de 20 martie 2025, ora 10:00, la sediul AOSR, din str. Ilfov nr. 3, sector 5.
În cazul în care nu se întrunește cvorumul de 2/3, conform statutului AOSR, se reconvoacă Adunarea Generală 2025 în ziua de 27 martie 2025, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare „ Carol I”, ora 12:00.
Adunarea Generală Festivă este urmată de Adunarea Generală a AOSR cu următoarea ordine de zi:
Raportul de activitate științifică al AOSR, pentru anul 2024
Execuția financiară pe 2024 și bugetul AOSR pe 2025
Completări și modificări la Regulamentul de Organizare și Funcționare (ROF)
Votarea propunerilor pentru noii membri corespondenți, titulari și de onoare ai AOSR
Science, Culture, Diplomacy: Factors of Sustainable Development and International Cooperation
On March 5, 2025, at the Carol I Hall of the Central University Library, the „Science-Culture-Diplomacy Program for Romania” (RO-SCUD) was launched. The program was conceived and initiated by the Academy of Romanian Scientists and is partnered with two major Romanian universities: the Bucharest University of Economic Studies and the “I.L. Caragiale” National University of Theatre and Cinematography. The event was attended by a distinguished audience, including personalities from the academic and public spheres, representatives of emblematic international institutions, scientists, and cultural figures.
The event was moderated by Prof. Dr. Eng. Doina Banciu, President of the Academy of Romanian Scientists, the initiator of the RO-SCUD Program, alongside the following figures at the Presidium: Prof. Dr. Nicolae Istudor, Rector of the Bucharest University of Economic Studies, Prof. Dr. Liviu Lucaci, Rector of the “I.L. Caragiale” National University of Theatre and Cinematography, Prof. Dr. Viorel Jinga, Rector of the “Carol Davila” University of Medicine and Pharmacy, Vice-President of AOSR, Prof. Dr. Ioan Cristescu, General Director of the National Museum of Romanian Literature, and Conf. Dr. Mireille Rădoi, General Director of the “Carol I” Central University Library.
The RO-SCUD program opens a series of initiatives, programs and projects launched by the Academy of Romanian Scientists in 2025, dedicated to the celebration of the institution’s 90 years of existence (established in March 1935 by Professor Constantin Angelescu, an honorary member of the Romanian Academy, a prominent personality in medical science and political life, and Minister of Public Instruction). The RO-SCUD Program addresses Science, Culture and Diplomacy as factor of sustainable development in Romania, supported by new technologies and as vectors of cooperation in the European and international space. Among its main objectives, the program aims to initiate and support bilateral, regional, European, and global programs and projects; develop bilateral and multi-institutional partnerships nationally and internationally; disseminate successful initiatives and important achievements; promote personalities from Romania’s scientific and cultural life; and reinforce and restore in both national and international consciousness Romania’s authentic values that have contributed to the development of science and culture worldwide. The RO-SCUD Program is part of the major national and international projects of AOSR dedicated to science and research, alongside two other major programs: “Digital Transformation in Science” and “Romania of Knowledge”, which are currently underway.
In a welcoming speech, Conf. Dr. Mireille Rădoi stated that the RO-SCUD Program is inherently transdisciplinary, a promising feature in an era of trans disciplinarity and collaboration across knowledge fields. She praised thepartnership between the “Carol I” Central University Library and the Academy of Romanian Scientists as a framework for academic, scientific, and cultural cooperation with remarkable results. The launch of the RO-SCUD Program takes place under the best auspices of Romanian history, culture and civilization, at a significant moment for the “Carol I” Central University Library and our culture: the 130th anniversary of the inauguration of the Carol I University Foundation (March 14, 1895).
Prof. Dr. Eng. Doina Banciu, President of the Academy of Romanian Scientists, stated that through its history, activities and programs, AOSR promotes excellence in science and research. A remarkable fact is that among its honorary members are eight Nobel laureates. In the year when AOSR celebrates its 90th anniversary, the Academy opens the agenda of scientific manifestations dedicated to this historic and academic jubilee with the launch of the “Science-Culture-Diplomacy Program for Romania” (RO-SCUD), which can become a true National Program. In the Age of Knowledge and Digital Technology, Science is a driver of general, societal and economic development, a process in which the scientific community must have a say. Culture is crucial for national, regional, and European identity, acting as a unifying force for international collaboration. In a world full of events that impact our lives and major changes, Diplomacy plays a primary role in various forms, with a focus on scientific, economic, cultural, and human diplomacy, as a means of dialogue, cooperation, and construction. The RO-SCUD Program aims to promote real values from all fields and position Romania where it belongs in the world. The program will create regional partnerships in this part of Europe and will serve as a framework for collaboration and development through its key components: Science, Culture and Diplomacy as vectors of progress.
Prof. Dr. Viorel Jinga, Rector of the “Carol Davila” University of Medicine and Pharmacy, Vice-President of AOSR, emphasized that within the comprehensive framework of the RO-SCUD Program, medical diplomacy can play an important role in supporting global health promotion efforts and collaboration. In the same context, cooperation in medical research is a priority. Prof. Dr. Nicolae Istudor, Rector of the Bucharest University of Economic Studies, underlined the importance of economic diplomacy and international cooperation in today’s world and within the ASE’s (Bucharest University of Economic Studies) priorities, as a prestigious academic institution in Romania, defined by advanced knowledge. Economic diplomacy and cooperation at the intergovernmental and international levels are also central themes within the RO-SCUD Program, where the Bucharest University of Economic Studies holds the status of a partner. Prof. Dr. Liviu Lucaci, Rector of the “I.L. Caragiale” National University of Theatre and Cinematography, spoke about the importance of cultural diplomacy, culture and art in societal development and the evolution of civilization. Culture shapes identity, rebuilds and strengthens social fabric, and provides responses to the challenges of today’s world. He referred to the 2024 UNESCO Conference in Abu Dhabi, themed “Education through Culture,” as a key reference point in shaping the future and building society. Culture, art, and theatre are means of education in a process of social importance. They provide young people, who predominantly live in an audiovisual world, with antidotes to fake news and manipulation. Art brings people together, uniting them, preventing social atomization. Rector Liviu Lucaci also mentioned the programs developed by the National University of Theatre and Cinematography in the spirit of education through art and culture, one of which is “UNATC Caravan for Romanians abroad”. In this broader context, UNATC’s involvement in the RO-SCUD Program will be substantial, playing a key role in its structure and objectives.
Prof. Dr. Ioan Cristescu, General Director of the National Museum of Romanian Literature, stated that the RO-SCUD Program was born from the need to develop collaboration between Science, Culture and Diplomacy, which are essentially interdependent, a relationship that over time has weakened. Romanian society is not lacking in ideas but struggles with their practical implementation. The RO-SCUD Program is built on practical foundations, which is why it meets an existing need. Professor Cristescu mentioned Titu Maiorescu, whose 185th birth anniversary on February 15 was celebrated at MNLR (National Museum of Romanian Literature), as the first practical spirit of Romanian culture, one who identified the needs of Romanian society and sought to implement them. He further stated that the focus should not only be on information and training but also on professionalization. We need professionals in science, culture and diplomacy, in scientific, academic and cultural diplomacy, to be competitive in international rankings, in a global framework where competitions are won only through professionalism.
Prof. Dr. Eng. Adrian Badea, Honorary President of the Academy of Romanian Scientists, referred to AOSR’s “Romania of Knowledge” Program, launched in May 2024 at the BCU (Central University Library) Hall, as a landmark and a framework for extensive institutional collaboration (over 40 partner institutions), under the vision and goal: “Victory of Knowledge over Ignorance”. Regarding the RO-SCUD Program, Science, Culture and Diplomacy are vectors of sustainable development, a process that requires a paradigm shift and greater involvement of the spiritual coordinate. Through culture, young people can distinguish truth and value from what is false, while diplomacy, in various forms, contributes to development and evolution. Prof. Dr. Eng. Anton Hadăr, Vice-President of AOSR, stated that the RO-SCUD Program could offer solutions to decision-makers in key areas such as finance, health, and culture. Considering its vision, objectives, partners, and collaboration prospects, the Program has every chance of success.
A special guest at the launch event was Mrs. Laure Castin, Regional Director (Central and Eastern Europe) of the The Francophone University Agency (AUF). She spoke about the necessity of global diplomacy encompassing cultural, scientific and political aspects. AUF works to bring the academic environment closer to public decision-makers, through its network capable of mobilizing experts from five continents. Initially, a network of 1,100 higher education and research institutions, AUF created nearly 40 disciplinary networks within the Francophone world. After the health crisis caused by the pandemic, there was a disconnection between the academic and diplomatic worlds. AUF aims to bridge these two environments through diplomacy that is global and values-driven. AUF promotes innovation, mobility programs for master’s and doctoral students, young professionals’ integration, artificial intelligence issues, climate change, and gender equality. In conclusion, Mrs. Laure Castin mentioned that AUF will support the RO-SCUD program, which has an interdisciplinary character.
The launch of the RO-SCUD Program, initiated by the Academy of Romanian Scientists, on its 90th anniversary, created an academic environment affirming the fundamental importance of Science, Culture and Diplomacy in societal development, identity recognition, and international dialogue and collaboration. The program promises to become an elite framework for ideas, creative and innovative spirit, knowledge transfer, constructive dialogue, diplomacy and cooperation at both regional and international levels. Based on the vision that generated it, its objectives, actions, partners, potential, and prospects, the RO-SCUD Program can indeed become a true National Program.
Communication and Public Relations Office of the Academy of Romanian Scientists
Știința, Cultura, Diplomația, factori ai dezvoltării durabile și ai cooperării internaționale
În data de 5 martie 2025, la Biblioteca Centrală Universitară, Sala Carol I, a avut loc lansarea Programului „Știință, Cultură, Diplomație pentru România” (RO-SCUD). Programul este conceput și inițiat de Academia Oamenilor de Știință din România și are drept parteneri instituționali două universități de marcă ale României: Academia de Studii Economice și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public select, format din personalități ale corpului academic și ale vieții publice, reprezentanți ai unor instituții emblematice pe plan internațional, oameni de știință și de cultură.
Evenimentul a fost moderat de Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, inițiatoarea Programului RO-SCUD, alături de care au stat la prezidiu: Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice, Prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale”, Prof. univ. dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Vicepreședinte al AOSR, Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului Național al Literaturii Române și Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.
ProgramulRO-SCUD deschide seria de inițiative, programe și proiecte ale Academiei Oamenilor de Știință din România din 2025, dedicate împlinirii a 90 de ani de existență a instituției (înființată în martie 1935 de Profesorul universitar Constantin Angelescu, membru de onoare al Academiei Române, ilustră personalitate a științelor medicale și a vieții politice, ministru al Instrucțiunii Publice). ProgramulRO-SCUD abordează Știința, Cultura și Diplomația ca factori ai dezvoltării durabile a României, cu suportul complex al noilor tehnologii și ai cooperării în spațiul european și internațional. Noul Program își propune între obiectivele fundamentale: să inițieze și să susțină programe și proiecte de interes bilateral, regional, european și mondial; să dezvolte parteneriate bilaterale și multi-instituționale la nivel național și internațional; să disemineze inițiative de succes și realizări importante; să promoveze personalitățile vieții științifice și culturale din România; să readucă și să consolideze în conștiința națională și internațională valorile românești autentice, care au contribuit la dezvoltarea științei și culturii la nivel național și internațional. RO-SCUD se înscrie în aria proiectelor de anvergură națională și internațională ale AOSR dedicate științei și cercetării, alături de alte două programe majore: Transformarea digitală în științe și România Cunoașterii, în curs de desfășurare.
Într-un cuvânt de întâmpinare, Conf. univ. dr. Mireille Rădoi a afirmat că Programul RO-SCUD este unul, prin vocație, transdisciplinar, particularitate de bun-augur într-o epocă a transdisciplinarității și a colaborării între domeniile cunoașterii. Domnia sa a apreciat parteneriatul dintre Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Academia Oamenilor de Știință din România ca fiind un cadru al cooperării academice, științifice și culturale, cu rezultate remarcabile. Lansarea Programului RO-SCUD are loc sub cele mai bune auspicii ale istoriei, culturii și civilizației românești, într-un moment important pentru Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și cultura noastră: împlinirea a 130 de ani de la inaugurarea Fundației Universitare Carol I (14 martie 1895).
Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a afirmat că, prin istoria, activitatea și programele sale, AOSR este o instituție care promovează excelența în știință și cercetare. Un fapt remarcabil este că între membrii săi de onoare se numără opt laureați ai Premiului Nobel. În anul în care AOSR împlinește 90 de ani de existență, Academia deschide agenda manifestărilor științifice dedicate acestui jubileu istoric și academic prin lansareaProgramului„Știință, Cultură, Diplomație pentru România” (RO-SCUD), care poate deveni un adevărat Program de Țară. În Era Cunoașterii și a Tehnologiei Digitale, Știința constituie un motor al dezvoltării generale, a societății și economiei, proces în care comunitatea științifică trebuie să aibă un cuvânt de spus. Cultura este foarte importantă pentru identitatea națională, dar și pentru cea regională și europeană, fiind un liant al colaborării la nivel internațional. Într-o lume plină de evenimente care-și pun amprenta asupra vieții noastre și de schimbări majore, un rol de prim ordin îl joacă Diplomația, în mai multe ipostaze, cu accent pe diplomația științifică, economică, culturală și interumană, ca mijloc al dialogului, cooperării și construcției. În aria obiectivelor sale fundamentale, Programul RO-SCUD își propune să promovezevalorile reale din toate domeniile și să poziționeze România acolo unde îi este locul în lume. Programul va crea parteneriate regionale în această parte a Europei și va constitui un cadru al colaborării și dezvoltării prin elementele lui constitutive: Știința, Cultura și Diplomația ca vectori ai evoluției.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Vicepreședinte al AOSR, a afirmat că, în cadrul cuprinzător al Programului RO-SCUD, diplomația medicală poate juca un rol de primă importanță, susținând eforturile și colaborarea pentru promovarea sănătății la nivel global. În același context, cooperarea în cercetarea medicală reprezintă o prioritate de acțiune. Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice, a subliniat importanța diplomației economice și a cooperării internaționale în lumea de azi și în aria de priorități a ASE, instituție academică de prestigiu a României, definită de cunoaștere avansată. Diplomația economică și colaborarea la nivel interstatal și internațional constituie teme și linii de acțiune și în cadrul Programului RO-SCUD, în care Academia de Studii Economice are statutul de partener. Prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică”I. L. Caragiale”, a vorbit despre importanța diplomației culturale, a culturii și a artei în cadrul dezvoltării societății și evoluției civilizației. Cultura construiește identitatea, reface și consolidează țesătura socială, oferă capacitatea de răspuns la provocările lumii de azi. În context, s-a referit la Conferința UNESCO de la Abu Dhabi din 2024, sub genericul „Educație prin cultură”, ca la un punct de reper în abordarea viitorului și a construcției societății. Cultura, arta, teatrul sunt mijloace ale educației, într-un proces de primă importanță socială. Ele le oferă tinerilor, care trăiesc, preponderent, într-o lume audio-vizuală, antidoturi la fake-news și manipulare. Arta aduce oamenii împreună, unește, oprind atomizarea socială. Rectorul Liviu Lucaci s-a referit și la programele desfășurate de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematograficăîn spiritul educației prin artă și cultură, unul dintre acestea fiind „Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni”. În acest cadru larg, implicarea UNATC în Programul RO-SCUD va fi una substanțială, de importanță esențială în structura și obiectivele acestuia.
Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului Național al Literaturii Române, a afirmat că Programul RO-SCUD s-a născut din necesitatea dezvoltării colaborării dintre Știință, Cultură și Diplomație, care sunt, în esență, interdependente, raport care, în timp, s-a fisurat. Societatea românească nu duce lipsă de idei, dar resimte dificultatea punerii lor în practică. Programul RO-SCUD este construit pe fundamente practice, de aceea vine în întâmpinarea unei necesități. Profesorul Cristescu a vorbit, în context, despre Titu Maiorescu, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe 15 februarie, 185 de ani, celebrat de MNLR, ca despre primul spirit practic al culturii noastre, cel care a identificat nevoile societății românești și a încercat să le pună în practică. În continuare, accentul trebuie pus nu doar pe informare și formare, ci și pe profesionalizare. Avem nevoie de profesioniști în știință, cultură și diplomație, în diplomația științifică, universitară, culturală, pentru a fi în topuri și clasamente internaționale, într-un cadru global în care competițiile se câștigă doar prin profesionalism.
Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, a făcut referire la Programul „România Cunoașterii” al AOSR, lansat în mai 2024 în Aula BCU, ca la un reper și un cadru al unei ample colaborări instituționale (peste 40 de instituții partenere), sub egida unei viziuni și a unui deziderat: „Victoria cunoașterii asupra ignoranței”. Cu privire la Programul RO-SCUD, Știința, Cultura, Diplomația sunt vectori ai dezvoltării durabile, proces care trebuie să treacă printr-o schimbare de paradigmă și să implice mai mult coordonata spirituală. Prin cultură, tinerii pot distinge adevărul și valoarea de ceea ce este fals, în timp ce diplomația, în mai multe ipostaze, contribuie la dezvoltare și evoluție. Prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, Vicepreședinte al AOSR, a afirmat că, prin Programul RO-SCUD, pot fi oferite soluții decidenților în domeniile-cheie implicate: finanțe, sănătate, cultură etc. Având în vedere viziunea, obiectivele, partenerii și perspectivele de colaborare, Programul are toate șansele să fie unul de succes.
Un invitat special al evenimentului lansării a fost doamna Laure Castin, Directorul regional (Europa Centrală și Orientală) al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Domnia sa a vorbit despre necesitatea unei diplomații globale, care să cuprindă aspectele culturale, științifice și politice. AUF acționează pentru a apropia mediul academic de factorii de decizie publică, prin rețeaua sa având componente capabile să mobilizeze experți de pe cinci continente. În cadrul unei rețele inițiale de 1100 de instituții de învățământ superior și de cercetare, au fost create aproape 40 de rețele disciplinare în lumea francofonă. După criza sanitară determinată de pandemie, a avut loc odeconectare între lumea academică și cea diplomatică. AUF își propune să apropie aceste două medii, printr-o diplomație care trebuie să fie globală și purtătoare de valori. În acest sens, AUF promovează inovarea, programe de mobilitate pentru masteranzi și doctoranzi, inserția profesională a tinerilor, problematica inteligenței artificiale, schimbările climatice și egalitatea de gen. În încheiere, doamna Laure Castin a menționat ca AUF va susține programul RO-SCUD, care are un caracter interdisciplinar.
Lansarea Programului RO-SCUD, inițiat de Academia Oamenilor de Știință din România, la 90 de ani de existență, a constituit un mediu academic al afirmării și asumării importanței fundamentale pe care o au Știința, Cultură și Diplomația în dezvoltarea societății, în cunoașterea și afirmarea identității, în dialogul civilizațiilor și colaborarea internațională. Programul promite să fie un cadru de elită al ideilor, spiritului creativ și inovator, al transferului de cunoaștere, al dialogului constructiv, al diplomației și al cooperării pe plan regional și internațional. Plecând de la viziunea care l-a generat, de la obiectivele propuse și liniile de acțiune, de la parteneri, potențial și perspective, Programul RO-SCUD poate deveni, așa cum s-a subliniat, un adevărat Program de Țară.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România
Academia Oamenilor de Știință din România, împreună cu parteneriiAcademia de Studii Economice din București și Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, lansează Programul RO-SCUD (Știință-Cultură-Diplomație pentru România; ROmanian Program Science – Culture – Diplomacy (RO-SCUD) pe 5 martie 2025, ora 13.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București.
RO-SCUD se înscrie în aria proiectelor de anvergură națională și internațională ale AOSR dedicate științei și cercetării.
Moderatorii evenimentului vor fi Prof. univ. dr. ing. Doina BANCIU – Președinte – Academia Oamenilor de Știință din România Prof. univ. dr. Nicolae ISTUDOR – Rector – Academia de Studii Economice din București Prof. univ. dr. Liviu LUCACI – Rector – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”
Programul RO-SCUD abordează Știința, Cultura și Diplomația ca factori ai dezvoltării durabile a României, cu suportul complex al noilor tehnologii, și ai cooperării în spațiul european și internațional. Noul Program își propune, între obiectivele fundamentale: să inițieze și să susțină programe și proiecte de interes bilateral, regional, european și mondial; să dezvolte parteneriate bilaterale și multi-instituționale la nivel național și internațional; să disemineze inițiative de succes și realizări importante; să promoveze personalitățile vieții științifice și culturale din România; să readucă și să consolideze în conștiința națională și internațională valorile românești autentice, care au contribuit la dezvoltarea științei și culturii la nivel național și internațional.
La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai administrației publice, mediului academic și de afaceri, oameni de cultură, diplomați.
Vineri, 28 februarie 2025, ora 12.00, la sediul AOSR are loc susținerea discursului de recepție susținut de către Dl. Prof. univ. dr. Valentin Teodorescu, cu tema 50 de ani de activitate în domeniul microscopiei electronice de transmisie.
Prezentarea intenționează să evidențieze două aspecte ale activității depuse în domeniul microscopiei electronice de transmisie. În primul rând este vorba despre evidențierea principalelor tematici privind structura materialelor studiate de autor, prin utilizarea microscopiei electronice de transmisie convenționale și de înaltă rezoluție. În al doilea rând, se prezintă concret metodele de lucru și analiza, care permit interpretarea observațiilor TEM.
Competiția stimulează participarea tinerilor în activitatea de cercetare din domenii de actualitate ale științei și tehnologiei.
Obiectivul principal constă în mărirea vizibilității științifice internaționale a tinerilor cercetători prin stimularea publicării rezultatelor științifice originale în reviste de largă circulație internațională, cu factori de impact semnificativi, precum și a depunerii de brevete de invenție care să ateste procedurile tehnologice asociate.
Competiția are ca obiectiv și stabilirea unor legături de colaborare științifică dintre tineri cercetători și membri ai Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR).
II. COMPONENȚA ECHIPEI DE CERCETARE
Echipa de cercetare se formează din cadre didactice universitare, cercetători științifici sau asistenți de cercetare, doctoranzi sau masteranzi, cu vârsta de maxim 35 ani. Directorul echipei, având titlul de doctor, poate avea vârsta de maxim 40 de ani. Vârstele trebuie să fie împlinite după data de 01.04.2025. Echipa cuprinde directorul și cel puțin un membru.
Membrii echipei de cercetare nu pot aplica decât la un proiect. Membrii echipelor câștigătoare și finanțate la competiția precedentă AOȘR-TEAMS-III 2024-2025 nu pot depune proiect.
Fiecare lucrare aprobată va fi monitorizată de un membru al AOSR.
III. DURATA ȘI CONTRACTAREA PROIECTULUI
Durata proiectului este de maxim 20 de luni, începând de la data semnării contractului. Contractarea se va face pe baza cesiunii drepturilor de autor către AOȘR. Membrii proiectului vor menționa pe articolele publicate în baza rezultatelor obținute și afilierea suplimentară:
„Academy of Romanian Scientists, Ilfov 3, 050044 Bucharest, Romania”
IV. BUGETUL PROIECTULUI
Bugetul alocat pentru un proiect este de maxim 50 000 lei, eșalonat pe doi ani.
V. STRUCTURA PROPUNERII DE PROIECT
Propunerea de proiect va avea următoarea structură, partajată în două fișiere:
Fișierul V.A
A.1. Directorul de proiect
Curriculum Vitae semnat (max. 3 pagini), cu indicarea proiectelor de cercetare conduse anterior
Nume-prenume, Data nașterii, Poziția profesională, Loc de muncă.
Pentru masteranzi și doctoranzi se va indica instituția în care își desfășoară activitatea.
Link la pagina personală sau Curriculum Vitae, Link la pagina cu lucrări/citări Google Scholar.
Fișierul V.B
B.1. Propunerea de proiect (max. 10 pagini în limba română)
1. Titlul, cu indicarea unui singur domeniu științific din lista celor 12 domenii de la secțiunea VI
2. Cuvinte cheie
3. Obiective, cu indicarea importanței acestora
4. Metodologie, cu indicarea gradului de originalitate
5. Rezultate estimate intermediare/finale cu indicarea calendarului de activități
6. Articole estimate a fi elaborate, cu indicarea factorului de impact estimat al revistei unde vor fi trimise spre publicare. Eventuale propuneri de brevete de invenție
7. Bibliografie
8. Suma solicitată (nu se vor specifica tipurile de cheltuieli).
B.2. Titlu și rezumat în limba engleză (max. 10 rânduri)
VI. DOMENII ȘTIINȚIFICE PROPUSE PENTRU COMPETIȚIE
Subiectele de cercetare vor fi orientate către utilizarea IT&C în abordarea temelor proiectelor AOSR – România Cunoașterii și RO-SCUD.
ROMÂNIA CUNOAȘTERII 1. Educație, Cercetare, Inovare; 2. Comunicații, Tehnologia Informațiilor și Inteligența Artificială; 3. Dezvoltare eficientă și durabilă; Reindustrializare; 4. Agricultură performantă și ecologică; 5. Sănătate; 6. Cultură, civilizație, spiritualitate; 7. Energie și resurse minerale; 8. Resurse umane; Politici sociale; 9. Ecologie, Mediu, Schimbări climatice; 10.Apărare, ordine, publică și siguranță națională.
RO-SCUD
Proiectele înscrise în competiție pentru programul RO-SCUD (Știință, Cultură, Diplomație) se vor orienta către obiectivele programului precizat AICI
VII. PROCESUL DE EVALUARE
Proiectele se vor evalua de echipe formate din 2 evaluatori din țară sau străinătate. Evaluatorii vor fi selectați dintre membrii AOȘR, membrii ai altor academii, cadre universitare, cercetători din țară și străinătate, având merite științifice recunoscute. Evaluatorii precum și rudele acestora nu pot avea proiecte în competiție. Evaluatorii sunt selectați și validați de Consiliul Științific al AOȘR
Propunerea de proiect poate acumula în urma evaluării max. 100 de puncte.
În cazul în care evaluările individuale ale unui proiect sunt diferite cu mai mult de 15 puncte, proiectul se va reevalua ȋn panel cu participarea evaluatorilor şi a unui membru al Consiliului ştiinţific al AOSR, numit de preşedintele AOSR. În urma discuţiilor ȋn panel se va stabili punctajul final.
Numărul total de proiecte acceptate va fi în limita bugetului competiției. Pentru un domeniu se vor accepta pentru finanțare 1-3 proiecte, în scopul acoperirii tuturor ariilor competiției.
Criterii de evaluare
A.1. Experiența în domeniu a directorului, stabilită pe baza proiectelor conduse sau la care a participat și vizibilitatea științifică internațională, dovedită prin lucrările publicate în domeniu și a citările acestora (max. 20 puncte)
A.1. Vizibilitatea științifică a membrilor echipei (max. 10 puncte)
B.1. Încadrarea în domeniile de cercetare stabilite pentru competiție (eliminatoriu)
B.2. Actualitatea și importanța temei proiectului (max. 15 puncte)
B.3. Definirea clară a obiectivelor cercetării, metodologiei și a planului de activități care să conducă la atingerea acestora (max. 30 puncte)
B.5. Etapizarea activităților de cercetare (max. 5 puncte)
Criterii de descalificare a propunerii
C.1. Neîncadrarea în domeniile științifice ale secțiunii VI
C.2. Neîncadrarea în criteriile de vârstă
C.3. Propunerile de proiecte care conțin cel puțin un participant comun
C.4. Propuneri de proiecte care au fost finanțate din alte fonduri.
VIII. DEPUNEREA PROPUNERII DE PROIECT
Fișierul V.A semnat de directorul de proiect și fișierul V.B, ambele în format pdf, se vor expedia prin email la adresa: secretariat.aosr@gmail.comsau secretariat@aosr.ro.
Primirea proiectelor va fi confirmată de un număr de intrare trimis la adresa de email a expeditorului. Eventualele contestații precum și întrebări legate de competitie pot fi trimise la adresele de mai sus.
IX. CALENDARUL COMPETIȚIEI
2025
15.02 – Publicarea competiției pe pagina web a instituției www.aosr.ro 15.02-15.03 – Depunerea propunerilor de proiecte, ora16:00 16.03-23.03 – Analiza propunerilor și afișarea rezultatelor competiției 24-27.03 – Depunerea contestațiilor 27-30.03 – Analiza contestațiilor și afișarea rezultatelor finale 31.03 – 4.04 – Contractarea proiectelor admise pentru finanțare
2026
01.01-30.11 – Activitatea de cercetare 01-10.12 – Evaluarea rapoartelor finale de cercetare și a lucrărilor/brevetelor trimise spre publicare.
X. PRECIZĂRI FINALE
În vederea finanțării ritmice se vor trimite prin email rapoarte intermediare semnate în format pdf (max. 10 pagini) la datele de 31 iulie, 5 decembrie 2025, 30 iunie 2026 și raportul final pe 4 decembrie 2026
pe baza cărora comisia de recepție decide plata fazelor respective. Rezultatele de etapă vor fi comunicate în cadrul unor conferințe organizate înainte datelor de raportare. Rezultatele tuturor proiectelor se vor publica pe pagina web a AOSR.
Plățile se vor efectua ȋn patru tranşe, iar Directorul de proiect va face o informare a modului de cheltuire a banilor.
Rapoartele din decembrie pentru fiecare an vor conține manuscrisele lucrărilor trimise la publicare și confirmările de primire ale redacției, precum și propunerile de brevete de invenție.
Raportul final va menționa cel puțin trei lucrări elaborate pe baza rezultatelor proiectului publicate în reviste cotate în baza de date Web of Science cu menționarea afilierii la AOȘR.