COMUNICAT

Am luat cunoştinţă cu stupoare de propunerile din planul-cadru pentru învăţământul gimnazial, pe care Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice l-a supus dezbaterii publice.

În esenţă, se urmăreşte eliminarea limbii latine şi diminuarea orelor de istorie, geografie, limba şi literatura română. Adică a acelor materii care au un rol esenţial în formarea şi educarea tineretului din România.

Aceste propuneri par a fi copiate dintr-un alt “program-cadru”, de tristă amintire, adoptat pe baza legii din  3 august 1948. Atunci au eliminat limba latină pentru ca elevii să nu mai ştie că românii  se trag din romani, făuritorii unei civilizaţii înfloritoare, şi să li se inoculeze ideea că ţările române (România) au evoluat în sfera de influenţă slavă (rusească).

Au înlocuit istoria românilor cu istoria RPR, pe care au golit-o de conţinut, punând accentul pe ajutorul primit din partea Rusiei – “eliberatoarea popoarelor din Balcani”.

Au ciuntit literatura română, prezentând doar operele care conveneau regimului instaurat de sovietici (Eminescu era prezent în manuale doar cu poezia Împărat şi proletar, iar Mihail Sadoveanu cu romanul Mitrea Cocor).

Geografia României a fost înlăturată cu totul, fiind înlocuită cu geografia URSS.

După 26 de ani de democraţie, în România – ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene – se încearcă revenirea la vrcmurile când ţara noastră era ocupată de trupele sovietice.

În ultimele zile, numeroase instituţii şi personalităţi au luat atitudine împotriva acestei aberaţii, demonstrând nocivitatea propunerilor din proiectul programului-cadru, astfel că nu vom reluat multiplele argumente transmise Ministerului care se numeşte (totuşi!) al Educaţiei Naţionale.

Am dorit să  tragem un semnal de alarmă, atrăgând atenţia  iniţiatorilor că nu suntem în 1948, ci în 2016 !

Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie,

prof. univ. dr. Ioan Scurtu