ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA, INSTITUTUL EUROPEAN PENTRU CERCETĂRI MULTIDISCIPLINARE, INSTITUTUL DE STUDII, CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE – UNIVERSITATEA TITU MAIORESCU BUCUREȘTI, UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE „CAROL DAVILA” BUCUREȘTI organizează conferinţa naţională „Modalităţi de prevenire a cariilor secundare”, susţinută de către Dr. Alexandra POPA, în cadrul programului Valenţele feminităţii.
Conferința se va desfășura online, pe 28 septembrie 2022, ora 16.00
Academia Oamenilor de Știință din România, str. Ilfov, nr. 3, sector 5, București
Odontoterapia restauratoare a beneficiat în ultimele decenii de un progres considerabil privind materialele dentare și tehnicile de restaurare.
Plecând de la amalgam, material ce oferea o rezistență crescută, dar un aspect inestetic, s-a trecut la realizarea unor materiale care să adere la substratul dentar și să ofere un grad de estetică satisfăcător, apărând astfel conceptul de stomatologie adezivă.
Rășinile compozite au devenit preferate de-a lungul timpului, datorită proprietăților fizice, mecanice și optice, dar și faptului că oferă o redare fidelă a culorii, prin existența pe piață a unei game largi de nuanțe și culori.
Cu toate că rășinile compozite prezintă o multitudine de calități, s-a observat de-a lungul anilor că pot prezenta și unele dezavantaje, în special apariția cariilor secundare și a fracturilor marginale. Aceste probleme apar datorită contracției de polimerizare a materialului în timpul etapei de priză, ceea ce va cauza tensiuni ce duc la eșecul fixării adezive și formarea de spații.
Dezvoltările ulterioare s-au bazat pe micșorarea sau chiar oprirea contracției de polimerizare, producătorii modificând atât chimic, cât și fizic, structura compozitelor.