ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA organizează conferința națională Valențele Feminității cu titlul: Pandemia SARS-CoV-2: Provocări, controverse și ce am învățat susținută de Prof. Univ. Dr. Ileana Constantinescu, Șef Disciplina Imunologie și Imunologie de Transplant, UMF Carol Davila, Facultatea de Medicină Generală, București; Șeful Centrului de Imunogenetică și Virusologie, Institutul Clinic Fundeni.
Conferința se va desfășura cu prezență fizică, miercuri, 27 iulie 2022, ora 14.00, la sediul Academiei Oamenilor de Știință din România, str. Ilfov, nr. 3, sector 5, București.
Prof. univ. dr. Ileana Constantinescu – Prin această dezbatere doresc să aduc în discuţie problemele complexe cu care ne-am confruntat în timpul pandemiei cu SARS-CoV-2.
Acest virus ARN nou a generat în anumite situaţii o inflamaţie foarte puternică cu diferite localizări, ceea ce a demonstrat un răspuns imun exacerbat care nu întotdeauna a putut fi stăpânit.
De asemenea, cu ocazia pandemiei, am constatat că un procent semnificativ statistic al populaţiei ţării noastre prezintă o serie de comorbidităţi grave cum sunt: insuficienţa cardiacă cronică, hipertensiunea arterială de diferite grade, diabetul zaharat de tip 1 sau 2, diferite neoplazii şi alte boli metabolice cu impact pe termen lung asupra sănătăţii.
Infecţia cu SARS-CoV-2 la persoanele afectate de comorbidităţi a pus probleme serioase legate de terapie, dar şi de managementul cazurilor supravegheate.
În această situaţie am realizat că răspunsul imun la nivelul populaţiei noastre este unul deficitar pe lângă aspectul comorbidităţilor, şi din cauza stilului de viaţă, al alimentaţiei şi obiceiurilor toxice cum sunt fumatul şi alcoolul, dar şi lipsa activităţii fizice.
În dezbatere pun problema diagnosticului precoce, a transmiterii şi a tratamentului preventiv şi curativ anti SARS-CoV-2.
Afis Conferinta 27 iulie 2022