Și în acest an, 2023, spațiul media este ocupat, până la saturație, de analize, dezbateri, comentarii etc. cu privire la crizele pe care le transversează societatea umană în general și cea românească în particular. În prim plan sunt situate inflația, criza energetică, pandemia, războiul din Ucraina, mai nou criza alimentară, spectrul unei crize finaciar-bancare ș.a.
Merită atenția însă o criză declanșată în urmă cu mai mulți ani și care s-a acutizat în societatea românească în ultimele luni, odată cu elaborarea proiectelor unor noi legi ale educației. Este vorba de criza familiei.
În aceste proiecte de legi se stipulează introducerea în programele școlare a unor concepte cum sunt ” ideologia de gen”, ”diversitatea sexuală”, ”normalitatea” posibilității de schimbare a ”genului”, din masculin în feminin și invers și chiar în ”neutru”.
Biserica ortodoxă română, prin vocea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a luat o atitudine fermă împotriva acestor prevederi, considerate nocive pentru formarea morală a tinerilor prin faptul că propagă drept ” modele ” ale vieții intime diverse forme de sexualitate.
O astfel de ”educație” face ca în zilele noastre familia să traverseze momente dificile. În tot mai multe țări rata căsătoriilor scade dramatic, sub 65% la cuplurile tinere, iar rata divorțurilor atinge 50%.
Familia, în loc să fie, conform credinței creștine ”mica biserică”, devine tot mai mult o ”uniune consensuală”.
Este interesant însă că adâncim viziunea pe care biserica o proiectează asupra familiei, văzută ca o uniune prin care bărbatul și femeia se conduc în viață după idealurile creștine și poruncile bisericești.
Astfel, biserica dezaprobă divorțul, deoarece ”Ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă”. Pentru un creștin, familia este ”o arcă a mântuirii” care îl ferește de păcate. Sunt desigur cupluri ce trăiesc în afara căsătoriei, având copii. Deoarece oamenii sunt liberi, biserica tolerează aceste situații, dar nu le încurajează.
Observăm însă că în modernitate se pierd tot mai mult tradițiile vieții de familie. Tot mai des întâlnim doar aparențe ale vieții de familie, în care fiecare își are propria viață: tata are viața sa, mama pe a ei, copiii pe a lor. Se pierde, de asemenea, tradiția petrecerii timpului liber în familie, care presupune reuniunea familiei la masă, mersul împreună la biserică ș.a. Consecințele pot fi dramatice în ceea ce privește stima reciprocă a membrilor familiei, cinstirea părinților etc.
Cea mai dură provocare la adresa familiei tradițional creștină o constituie însă încercările tot mai persistente de a legaliza căsătoriile homosexuale, prezentate de adepții lor drept ”valori europene”. Acești susținători folosesc în demersul lor argumente culese de la periferia conceptelor de democrație și libertate.
Faptul că, în urmă cu câțiva ani, peste trei milioane de români au semnat un apel pentru modificarea Constituției țării, prin care să fie interzise căsătoriile homosexuale, arată dorința expresă a românilor de a apăra adevăratele valori umane, tradițiile naturale, valorile creștine.
Prof.univ. emerit dr. ing. Petru Andea, Secretar Științific al AOSR