Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăIn memoriamDumnezeu să îl odihnească în pace pe Prof. univ. dr. ing. Aurel...

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Prof. univ. dr. ing. Aurel Lup!

Filiala AOSR Constanța anunță cu durere pierderea dlui. Prof. univ. dr. ing. Aurel Lup!

Prof. univ. dr. ing. Aurel Lup – Membru titular, secția de Științe Agricole și Medicină Veterinară
28 septembrie 1933, la Măgura Ierii, judeţul Cluj – 2 decembrie 2024, Constanța

Aurel Lup a absolvit Facultatea de Agricultură şi Zootehnie în anul 1958, la Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu Bucureşti, şi Facultatea Tehnico-economică, în anul 1972, la Institutul Politehnic. A obţinut titlul de doctor în agronomie în anul 1978, cu teza Optimizarea economică a sistemului de cultură al plantelor în cooperativele agricole din perimetrul irigat Carasu, la Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu Bucureşti. A efectuat stagiu de perfecţionare la Institutul Agronomic Mediteranean, Montpellier, Franţa, specializarea socio-economia dezvoltării regionale.

Inginer agronom și inginer economist, Aurel Lup şi-a început cariera profesională drept cercetător stagiar la Staţiunea de Cercetări Agricole Valu lui Traian, judeţul Constanţa, în decembrie 1958. Din ianuarie 1962, a fost promovat cercetător ştiinţific, iar din aprilie 1962 a fost detaşat ca inginer agronom-şef la CAP Fântâna Mare, judeţul Constanţa. A revenit în cercetare în iunie 1967, ocupând prin concurs postul de cercetător principal gradul II și apoi gradul I la Laboratorul de economie agrară coordonat tematic de Institutul de Economie Agrară al ASAS. În continuare şi-a desfăşurat activitatea ca responsabil al acestui laborator până la 1 octombrie 1998. Din 1998, a obţinut gradul didactic de profesor universitar, ținând cursuri la Universitatea Ovidius Constanţa şi Universitatea Spiru Haret, unde a predat disciplinele de economie rurală, management agricol, istoria şi retrologia agrară, tehnologii şi management în agricultură.

Activitatea ştiinţifică: Studiile de cercetare au avut ca tematică crearea de hibrizi de porumb pe bază de linii consangvinizate, aflate în al treilea an de consangvinizare. În această perioadă a înfiinţat un câmp de ameliorare a sorgului hibrid pentru boabe şi a experimentat primii hibrizi de sorg pentru boabe în zonă. La revenirea în Staţiunea Valu lui Traian, în anul 1967, a început colaborarea cu Institutul de Economie Agrară/ASAS pe diverse teme, printre care: eficienţa economică a diferitelor produse vegetale în condiţiile Dobrogei; dimensionarea optimă a unităţilor agricole socialiste; fundamentarea economică a unor structuri de producţie la nivel de exploataţie şi la nivel zonal; utilizarea metodelor cercetării operaţionale în modelarea diferitelor procese economice ca: optimizarea structurii culturilor la diferite niveluri (unitate agricolă, judeţ, zonă), optimizarea dotării cu tractoare, optimizarea raţiilor furajere, prin utilizarea programării liniare şi a calculatoarelor electronice; eficienţa economică a sistemului de agricultură în regim irigat.

După 1985, datorită unor contracte de colaborare cu Institutul de Cercetări şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje ICITID – Băneasa Giurgiu, Aurel Lup şi-a extins cercetările în întreaga zonă de concentrare a amenajărilor pentru irigaţii din sudul şi estul ţării. Rezultatele acestei cercetări unice pe ţară au fost prezentate în cartea Irigaţiile în agricultura României.

Dintre cele 10 cărţi publicate, amintim: A. Lup: Irigaţiile în agricultura României (352 pag.), Ed. Agris, Bucureşti, 1997; A. Lup, Camelia Apetroaie: Economia şi gestiunea exploataţiei agricole (360 pag.), Ed. Europolis, Constanţa, 1997; I. Bulică, A. Lup: Staţiunea de Cercetări pentru Culturi Irigate Dobrogea, 65 de ani în serviciul agriculturii Dobrogei (147 pag.), Ed. Agris, Bucureşti, 1998; A. Lup: Dobrogea agricolă, de la legendă la… globalizare (926 pag.), Ed. Ex Ponto, Constanţa, 2003; A. Lup: Elemente de istorie şi retrologie agrară (264 pag.), Ed. Ex Ponto, Constanţa, 2006, iar cele mai cunoscute articole (din cele peste 200) au fost ”Sisteme de irigaţii. Optimizare, gestiune, eficienţă. Agricultura României în contextul tranziţiei la economia de piaţă, Bucureşti, Academia Română INCE/IEA, pp. 182-190”; ”Système de culture en régime irrigué dans la Plaine Roumaine et Dobroudja. Rendements, efficacité économique. Effet des systèmes de culture sur le rendement, la qualité des produits agricoles, la rentabilité et la protection de l`environnement pour la principale culture” (1994).

În 2005, a fost distins cu Premiul Academiei Române Ion Ionescu de la Brad pentru lucrarea Dobrogea agricolă, de la legendă la… globalizare, apărută în 2003, la Editura Ex Ponto. Afilieri: membru fondator şi membru în Consiliul naţional al Societăţii de Istorie şi Retrologie Agrară a României (SIRAR).

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Prof. univ. dr. ing. Aurel Lup!

 

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA