În mediul privat, programele de conformitate se axează în principal pe prevenirea și detectarea actelor și faptelor de corupție. În unele organizatii, în funcție de resursele disponibile, sub umbrela programului de conformitate intră și partea de respectare a legii concurenței, protecția datelor cu caracter personal, controlul exportului sau prevenirea spălării banilor.
Un program de conformitate în mediul privat este costruit, în general, pe trei piloni principali: prevenire, evaluarea și detectarea eventualelor neconformități și răspunsul pe care îl ai ca și organizație atunci când se constată unele derapaje.
Prevenirea înseamnă să oferi reguli clare în baza cărora să îți desfășori activitatea. Orice companie privată are în primul rând o serie de obligații în zona integrității care decurg din acte normative. Cu toate acestea, acolo unde legea nu prevede o conduită clară intervine auto-reglementarea. În industria farmaceutică, de pildă, există o serie de principii agreate și asumate de companii la nivel global și care sunt cascadate la nivel european şi național prin coduri de conduită și coduri etice aplicabile interacțiunilor cu profesionişti din domeniul sănătății, organizații din domeniul sănătății și organizații de pacienți. Interacțiunile dintre industria farmaceutică și profesioniștii din domeniul medical au o influență profundă și pozitivă asupra calității actului medical, a tratamentului administrat pacienților și asupra activităților de cercetare desfășurate. Este normal să existe astfel de interacțiuni, însă tocmai acestea sunt cele mai vulnerabile.
Afis-AOSR-Aprilie-2023