În data de 13 ianuarie 2025, la Academia Oamenilor de Știință din România a avut loc un eveniment de comemorare și omagiere a Generalului (r) Prof. univ. Dr. DHC VASILE CÂNDEA, de la a cărui plecare în eternitate au trecut cinci ani (24 mai 1932 – 14 ianuarie 2020). Evenimentul s-a desfășurat în Sala de Conferințe a AOSR, în prezența unui public select, format din membri ai corpului academic, din foști colegi și discipoli ai Marelui Profesor.
Profesorul Vasile Cândea a fost o personalitate de prestigiu a învățământului academic românesc și al științelor medicale, un medic chirurg de elită, cu rol de pionierat în domeniul chirurgiei cardiovasculare din țară, fondator de școală medicală, om de știință de talie internațională. Profesorul Vasile Cândea a fost președintele-fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România după 1990, odată cu revenirea țării la valorile democratice europene, continuând istoria și evoluția unei instituții academice importante în domeniul științei și cercetării, Academia de Științe din România, fondată în martie 1935 de Profesorul și Medicul Constantin Angelescu, cel mai mare ministru al Instrucțiunii Publice după Spiru Haret, personalitate de prim rang a științelor medicale și a vieții politice românești. Prin demersurile întreprinse de Domnia Sa de la înălțimea unui prestigiu unanim recunoscut pe plan național și internațional, Profesorul Vasile Cândea a avut rolul fundamental în renașterea Academiei înființate de marele său înaintaș și în reformarea acesteia pe baze noi într-un timp nou, al renașterii naționale, sub titulatura actuală: Academia Oamenilor de Știință din România. Pentru contribuția sa la renașterea Academiei de Științe a României în spiritul fondatorilor ei, Generalul Profesor Vasile Cândea a rămas în memoria contemporanilor drept REFORMATORUL ACADEMIEI OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ DIN ROMÂNIA.
În cadrul manifestării, au fost evocate personalitatea Profesorului Vasile Cândea, valoarea operei și activității sale, contribuția sa la dezvoltarea învățământului medical românesc, rolul de deschizător de drumuri în domeniul chirurgiei cardiovasculare în România, portretul său științific, profesional, moral și uman.
Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a afirmat că Profesorul Vasile Cândea a fost un model pentru mulți și că poate fi un model autentic și pentru generațiile tinere, prin profesionalism, probitate profesională, prin calitățile sale și prin umanism. Într-o evocare sub genericul Laudatio, Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, a subliniat că Profesorul Vasile Cândea a fost un lider de necontestat în toate funcțiile îndeplinite, un om care a marcat viața celor din jur, un Om cu O mare, care a avut mereu pentru fiecare un cuvânt frumos și bun.
Pentru tot ce a fost și a făcut pentru știință și pentru oameni, avem datoria de a-i păstra mereu vie amintirea. Președintele de onoare a propus un moment de reculegere în memoria ilustrului Profesor. Prof. univ. dr. Viorel Jinga, vicepreședinte al AOSR, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a spus că Profesorul Vasile Cândea a redefinit standardele de referință în medicină, că, în decurs de o jumătate de secol, s-a impus ca un promotor al chirurgiei cardiovasculare și ca un ambasador al medicinei românești. Amintirea sa ne dă forța de a continua, iar noi și noile generații trebuie să-i ducem mai departe visul. Prof. univ. dr. Mărgărit Pavelescu, Președintele Secției de Științe Fizice a AOSR, a afirmat că Profesorul a fost o figură emblematică a vieții academice românești, un vizionar cu o capacitate extraordinară de gândire strategică, un spirit umanist, caracterizat de generozitate spirituală, dorință neobosită de a sprijini și inspira, un om devotat științei, un patriot autentic, definit de dragostea față de România.
A făcut din AOSR un bastion al științei, un spațiu al cooperării interdisciplinare și al convergenței ideilor pentru progresul întregii societăți. Moștenirea lui rămâne vie în inimile noastre, iar noi avem datoria de a-i continua munca și de a-i perpetua idealurile. Prof. univ. dr. Dan-Liviu Mischianu, Vicepreședintele Secției de Științe Medicale a AOSR, a reliefat, prin prisma colaborării și prieteniei cu marele savant și medic, că Profesorul Vasile Cândea a fost un om luminat, un constructor, un vizionar și un învingător. Prof. univ. dr. ing. Petru Andea, secretarul științific al AOSR, a afirmat că Profesorul Vasile Cândea a fost un mare român, un summum de trăsături de caracter exemplare, o personalitate complexă și completă. S-a dedicat unui proiect instituțional, acela de a reorganiza AOSR, prin care a contribuit în mod fundamental la reformarea și dezvoltarea instituției. Nu-l putem uita, îl respectăm și îl iubim, iar Domnul Profesor Vasile Cândea va fi mereu prezent în universul nostru.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România