Academia Oamenilor de Știință din România, o instituție sub semnul excelenței, inovării și cunoașterii de elită

În data de 27 martie 2025, s-a desfășurat Adunarea Generală Festivă „AOSR 90”, în cadrul căreia Academia Oamenilor de Știință din România a celebrat 90 de ani de existență. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în prezența unui public select, format din membri ai corpului academic, oameni de știință și de cultură și reprezentanți ai vieții publice.


Academia de Științe din România a fost înființată în martie 1935, la inițiativa Profesorului universitar Constantin Angelescu, figură de prestigiu a științelor medicale și politicii românești, care a concentrat în jurul proiectului personalități de vârf ale științei și culturii. Profesorul Angelescu a fost medic, profesor universitar, creator de școală medicală, om de știință și autor, politician, ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor. De asemenea, a fost primul ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Schimbările istorice au marcat dramatic și existența Academiei de Științe din România, care, în timpul regimului comunist, a fost transformată în Asociația Oamenilor de Știință din România. În cadrul Congresului din 22-24 mai 1996, a fost adoptat noul nume al instituției, într-un act necesar de recuperare istorică și instituțională: Academia Oamenilor de Știință din România. Legea nr. 31 din 15 ianuarie 2007 privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România a confirmat rolul acesteia în viața științifică a țării și i-a consolidat statutul instituțional.


Adunarea Generală Festivă „AOSR 90” a fost coordonată și moderată de Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România. În discursul de deschidere, domnia sa a conturat portretul instituțional al AOSR, reliefând numărul mare de programe, proiecte și activități pe care aceasta le desfășoară în acord cu cerințele secolului și cu evoluțiile din știință, cercetare și cunoaștere. Între ele, se află trei programe de importanță majoră: Transformarea Digitală a Societății, România Cunoașterii și RO-SCUD – Știință, Cultură și Diplomație pentru România, lansat în martie 2025, primul eveniment din seria dedicată aniversării AOSR la 90 de ani. Un alt program important al AOSR, care exprimă viziunea instituției și rolul asumat al acesteia, îl constituie Competiția de proiecte dedicată tinerilor cercetători, finanțată de AOSR, un program de succes, care concentrează interesul elitelor tinerilor cercetători.

Președinta AOSR a proiectat, în context, și elementele de identitate și evoluție ale instituției în anii care urmează, printre care: o Academie în mijlocul societății, ai cărei membri să fie modele pentru tinerele generații, cu participare activă la decizii în domeniile educației și cercetării, care să militeze pentru democrație, transparență și dezvoltare, cu parteneri naționali și internaționali, care să aplice diplomația științei și a culturii, să construiască rețele și medii de colaborare pentru tinerii specialiști, să coaguleze inițiative valoroase, să promoveze recunoașterea valorilor, competențelor și a meritocrației, dezvoltarea științei și a culturii, progresul economiei și al societății, susținerea comunicării digitale și a relațiilor umane.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Vicepreședinte al AOSR, a afirmat că AOSR reprezintă un pilon de susținere în domeniile științei și cercetării, un pilon al excelenței în cunoaștere, o instituție care participă la educarea țării prin știință, cultură și tehnologie. Prin programe și proiecte, prin implicare și extinderea activității pe plan internațional, AOSR contribuie la menținerea României pe harta mondială a creativității și excelenței

Programele AOSR România Cunoașterii și RO-SCUD, desfășurate în parteneriat cu universități de prestigiu (între care, Politehnica București, UMF „Carol Davila”, ASE, UNATC), vor aduce schimbări benefice, profunde și complexe în viața țării.

Domnia sa a vorbit despre nobila misiune a AOSR pentru cunoaștere și în procesul de a inspira tinerele generații, subliniind rolul științei de far călăuzitor și scut de protecție pentru viitorul umanității. Prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, Vicepreședinte al AOSR, a afirmat că, la 90 de ani de existență, AOSR este o academie puternică și vizibilă, care cuprinde în secțiile sale personalități ale științei. Statutul Academiei de Științe din România, instituție respectată pentru valoarea membrilor săi, trebuie să rămână un punct de reper în devenirea AOSR. Profesorul Hadăr a reliefat, la rândul său, importanța și potențialul celor două programe România Cunoașterii și RO-SCUD, care vor putea oferi soluții pentru rezolvarea problemelor țării.

A subliniat faptul că AOSR organizează competiții de proiecte dedicate tinerilor cercetători, finanțând acest program din bugetul propriu, fiind singura Academie din țară care procedează astfel. Activitatea complexă și intensă, evenimentele desfășurate pe secții și la nivel general, competițiile dintre secții, conferințele, cooperarea cu mediul socio-economic și colaborările internaționale fac din AOSR o Academie vie, dinamică, sub semnul excelenței.


Guvernul României a fost reprezentat la manifestarea „AOSR 90” de către Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, și Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct. Ștefan-Radu Oprea a apreciat că se află în fața unui prestigios for științific și a prezentat mesajul premierului Marcel Ciolacu.

În mesaj, este exprimată recunoștința Guvernului și a premierului pentru activitatea desfășurată de instituție și contribuția la dezvoltarea țării prin știință, cultură și tehnologie. Cooperarea cu mediul academic este esențială, în elaborarea strategiilor de dezvoltare fiind necesar sprijinul oamenilor de știință. Pe fondul nevoii de inovare și tehnologie, având în vedere experiența AOSR, misiunea acesteia este crucială pentru dezvoltare și reziliență socială, instituția având o contribuție însemnată în parcursul României. Într-un timp al crizelor suprapuse, avem multe de recuperat și, în cadrul eforturilor pentru relansarea economică și reindustrializare, este necesară implicarea tuturor partenerilor sociali și a mediului academic. În finalul mesajului, premierul României asigură AOSR cu privire la deplina susținere a domniei sale.


Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, a realizat o prezentare a AOSR din perspectiva istoriei și a devenirii acesteia sub genericul „90 de ani în slujba științei”, prefațată de convingerea că „suntem o forță în mișcarea academică românească”.
În acest cadru, a prezentat o carte recent apărută, „Istoria Academiei Oamenilor de Știință din România, 1997-2024, Volumul III”, realizată în coautorat de Adrian Badea și Ionuț Cojocaru, care continuă primele două volume scrise de doi istorici de marcă: Ioan Scurtu și Corneliu Mihai Lungu: „Istoria Academiei de Științe din România, 1935-1948, Volumul I” și „Istoria Asociației Oamenilor de Știință din România, 1956-1996, Volumul II”. Noul volum completează istoria de 90 de ani a instituției, aducând-o la zi, într-un demers documentar și auctorial complex, care înregistrează cele mai importante momente ale devenirii Academiei Oamenilor de Știință din România de la Congresul din 1996 până în prezent.


Apariția Volumului III în martie 2025 și lucrarea în sine, realizată cu profesionalism, dedicație și respect pentru adevărul istoric, constituie un act simbolic și un omagiu la împlinirea a 90 de ani de existență a AOSR. În prelegerea susținută, Profesorul Adrian Badea a prezentat datele și elementele semnificative ale istoriei instituției, provocările și dificultățile parcurse, statutul actual și perspectivele acesteia.
În context, Președintele de onoare a pledat pentru colaborarea academiilor din România după modelul academic din Franța într-o adevărată mișcare academică românească și a reafirmat marele respect pe care AOSR îl poartă Academiei Române, forul suprem de consacrare științifică și culturală în România.


Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților și președintele Academiei de Științe Juridice, a pledat pentru nevoia de elite în societatea românească și a spus că rolul AOSR este să promoveze elite.




Profesorul Ion Victor Bruckner, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, a subliniat că Academia de Științe din România a fost înființată de un medic, Profesorul Constantin Angelescu, reformată de un medic, Generalul Profesor Vasile Cândea, după 1990, și are în conducere tot un medic, în calitate de vicepreședinte, Rectorul Viorel Jinga. Instituția pe care o reprezintă a fost înființată tot de profesorul Constantin Angelescu, împreună cu Daniel Danielopolu, și tot în 1935. De aceea „academiile-surori”, de aceeași vârstă, au multe de făcut împreună în toate domeniile.


Prof. univ. dr. Emil Ceban, președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, membru al Academiei de Științe din Moldova, a vorbit despre importanța educației, științei și culturii în dezvoltarea țărilor și a pledat pentru colaborarea dintre academii. În context, a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în știință și cercetare.

Lucian Dindirică, directorul Muzeului Exilului Românesc, din Craiova, a transmis mesajul Academiei Româno-Americane (înființată în 1975, în California), semnat de doamna Ruxandra Vidu, președintele instituției. În mesaj, se apreciază că AOSR este „o instituție de prestigiu, care a marcat progresul științei românești, un far al excelenței științei”, „un simbol al rigorii academice și al inovării”. Mesajul promovează ideea colaborării între cele două academii și a dezvoltării relației transatlantice.


În continuare, au prezentat mesaje de apreciere și felicitare la adresa AOSR: Dr. ing. Dragoș Neagu, Președintele Comisiei Naționale a Bibliotecilor, Prof. univ. dr. ing. Mihăiță Mihai, Președintele Asociației Inginerilor din România și Președintele de Onoare al Academiei de Științe Tehnice, Prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, membru titular al Academiei de Științe ale Securității Naționale, președintele Secției de Științe Militare a AOSR, Claudia Nicolae, directorul general al AGERPRES.





Au transmis, de asemenea, mesaje Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice, și Prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale”. Mesajele au fost prezentate de Prof. univ. dr. Ion Popa (ASE) și de Prof. univ. dr. Viorel Jinga.





În finalul evenimentului, a avut loc un moment muzical susținut de: Arlinda Morava, soprană (Albania), Andrei Manea, tenor, Opera Națională din Cluj-Napoca, Constantin Mușat, violonist, Opera Națională din București, Adriana Alexandru, pianistă.



În cadrul manifestării, a fost prezentată și cartea „Noi despre noi”, realizată de Academia Oamenilor de Știință din România cu ocazia împlinirii a 90 de ani de existență, care realizează un portret concentrat al instituției și oferă o imagine relevantă a statutului și importanței de prim ordin ale AOSR în spațiul academic românesc și internațional.

Adunarea Generală Festivă „AOSR 90” s-a desfășurat sub semnul bucuriei pentru un important jubileu academic, marcat de aprecieri și cordiale urări de „la mulți ani” adresate Academiei Oamenilor de Știință din România. Manifestarea a constituit celebrarea unei instituții de elită a spațiului academic românesc și, în același timp, celebrarea excelenței în educație, știință și cercetare, un elogiu adus Cunoașterii ca factor al dezvoltării civilizației și umanității.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România