În data de 14 mai, începând cu ora 14, a avut loc lansarea Proiectului Național „România Cunoașterii”, inițiat de Academia Oamenilor de Știință din România, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, sub egida „For de elită al ideilor și soluțiilor”. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” și s-a bucurat de o participare selectă, compusă din membri ai corpului academic, rectori, cercetători, reprezentanți ai instituțiilor statutului și ai corpului diplomatic acreditat la București. Prezidiul manifestării a fost compus din: prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.
VIDEO
Proiectul „România Cunoașterii” este dedicat dezvoltării țării prin intermediul educației, științei, cercetării și tehnologiei, vectori ai progresului și evoluției economiei, societății și civilizației. Proiectul își propune să realizeze un cadru național al dezbaterii, un think-tank care să reunească personalități reprezentative pentru fiecare domeniu implicat, din țară și din străinătate, oameni de știință, cercetători, membri ai corpului academic, experți și specialiști, decidenți și responsabili politici, o sinergie a inteligențelor creatoare și inovatoare. În cadrul acestui for de elită al ideilor și soluțiilor, subsumate obiectivului dezvoltării durabile, vor fi abordate domenii și teme fundamentale pentru procesul dezvoltării României prin cunoaștere.
Domeniile și coordonatele tematice pe care este structurat Proiectul „România Cunoașterii” sunt următoarele:
- Educație, Cercetare, Inovare;
- Comunicații, Tehnologia Informațiilor și Inteligența Artificială;
- Dezvoltare eficientă și durabilă; Reindustrializare;
- Agricultură performantă și ecologică;
- Sănătate;
- Cultură, civilizație, spiritualitate;
- Energie și resurse minerale;
- Resurse umane; Politici sociale;
- Ecologie, Mediu, Schimbări climatice;
- Apărare, ordine, publică și siguranță națională.
Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, în calitate de amfitrion al evenimentului, a afirmat că Proiectul „România Cunoașterii” constituie „o platformă de dialog interdisciplinar, un for de elită al ideilor și al soluțiilor mai mult decât necesar”. Proiectul, care va da roade în anii viitori, are potențialul de a deveni „un reper cultural-științific real al spațiului românesc.” În context, a apreciat parteneriatul de lungă durată dintre Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Academia Oamenilor de Știință din România, exprimându-și dorința dezvoltării acestuia.
Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, vicepreședinte AOSR și directorul general al Institutului de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu” al AOSR, a declarat că evenimentul lansării are o semnificație specială, dat fiind potențialul inițiativei AOSR de a deveni un adevărat Proiect de Țară. Într-o lume în schimbare pe toate planurile, avem de nevoie de un proces de reflecție calificată, dacă vrem să jucăm un rol ca țară. Proiectul „pune împreună mințile luminate care au ceva de spus cu privire la viitorul României.” Referindu-se la ideea Proiectului, a subliniat meritul prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, de inițiator al Proiectului România Cunoașterii. Proiectul are ca parteneri instituționali două universități de marcă, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, și o serie de instituții academice de prestigiu în calitate de colaboratori, ceea ce arată interesul mediul universitar pentru acesta. „Avem nevoie de decizii bazate pe știință și cunoaștere, fără implicații politice sau de interese de context”, a conchis vicepreședintele AOSR.
Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, cel care a avut ideea Proiectului, a afirmat că istoria omenirii este o istorie a evoluției cunoașterii și că tehnologiile emergente și disruptive, Inteligența Artificială vor schimba totul, comportamentele noastre, societatea și lumea. De aceea, ca indivizi și societate, trebuie să fim pregătiți prin învățare și cunoaștere în acest proces. Plecând de la seria de dezbateri naționale inițiată de AOSR în 2016, s-a născut ideea unui Proiect Național, care să constituie un grup de lucru, un think-tank la dispoziția celor care iau decizii, care să ofere administrației publice, Parlamentului, Guvernului, IMM-urilor și altor instituții opinii calificate pe teme esențiale ale României. Proiectul „România Cunoașterii” este un proiect al României, structurat pe 10 direcții de acțiune, care cuprinde grupuri de lucru formate din personalități academice și specialiști în fiecare domeniu. Proiectul are co-inițiatori două universități de prestigiu, Politehnica și UMF „Carol Davila”, prezente constant în top 5 al tuturor clasamentelor universitare naționale și un număr în creștere de parteneri și colaboratori: universități, institute de cercetare, instituții. Interesul generat de Proiect la cel mai înalt nivel al instituțiilor statutul se manifestă prin mesajele de susținere primite de la premierul României, de la Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, de la Comisiile de Învățământ ale Senatului și Camerei Deputaților și de la alte foruri. Educația și cercetarea reprezintă victoria cunoașterii asupra ignoranței, iar țările care au investit în educație sunt țări dezvoltate. „Cunoașterea este motorul dezvoltării, de aceea dezvoltarea României trebuie concepută pe Cunoaștere, aceasta este teza și direcția Proiectului nostru”, a subliniat președintele AOSR, care și-a încheiat discursul cu un citat din Shakespeare: „Ignoranța este blestemul lui Dumnezeu, iar Cunoașterea aripa cu care zburăm către Cer.”
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a prezentat Indicele Global al Cunoașterii, sub egida ONU, și a analizat poziția României la diversele secțiuni ale acestuia. Concluzia analizei a fost că trebuie să avem o strategie prin care să putem depăși ignoranța și să ne concentrăm eforturile pentru a crește Cunoașterea în România. În cadrul Proiectului, Universitatea de Medicină și Farmacie, a declarat rectorul, va colabora în domeniile ei de specialitate atât cu Academia Română, cât și cu Academia de Științe Medicale.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, a declarat că Proiectul „România Cunoașterii” reprezintă o viziune necesară pentru România și o inițiativă care și-ar dori să fie extinsă în lumea academică și de cercetare românească, la nivelul societății noastre, în ansamblu, salutând faptul că la Proiect participă deja multe universități din România. Rectorul a prezentat o situație a realității și evoluțiilor din piața muncii și economia României, care a susținut cu cifre și statistici oficiale necesitatea dezvoltării prin cunoaștere a țării.
Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, vicepreședintele Senatului României, președintele Consiliului Național al Rectorilor, președintele AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a afirmat că „România Cunoașterii” este un proiect cu foarte mare potențial în procesul de dezvoltare a României într-o perioadă de mari schimbări tehnologice și societale. Președintele CNR și-a exprimat tot sprijinul și încrederea că va fi un Proiect de succes care va transforma potențialul în realitate și va contribui la edificarea unei Românii a Cunoașterii. În context, a adus un pios omagiu profesorului universitar Gheorghe Câmpeanu, fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de apreciere și susținere a Proiectului România Cunoașterii, care a fost citit de consilierul de stat Andrei Ioan Ungar. Premierul apreciază că Proiectul AOSR este „un etalon al viziunii de viitor al lumii academice românești”, că reprezintă o „viziune pentru o țară în care educația, cercetarea și inovarea trebuie să fie un motor al progresului”. Prin colaborarea celor trei instituții și efortul nostru comun, suntem pregătiți să aducem schimbări în viața tuturor românilor, a mai transmis în mesaj șeful Guvernului României.
Prof. univ. dr. ing. Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a subliniat necesitatea Proiectului și a apreciat că este o inițiativă foarte bună, care ar trebui generalizată la nivelul întregii societăți.
Prof. univ. dr. ing. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agronomice și Silvice Gheorghe Ionescu-Șisești, a spus că este necesară o analiză foarte clară a situației economice a României, pe care Proiectul România Cunoașterii să o ia în considerare. În acest demers, trebuie avut în vedere efectul economic al cercetării. În toate programele și procesele de cercetare și de schimbare este nevoie de suport științific. Proiectul România Cunoașterii este un program național, dar fără sens politic, a mai precizat vorbitorul.
Prof. univ. dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, a subliniat importanța cercetării ca factor al dezvoltării, proces în cadrul căruia trebuie să păstrăm elementele naționale, și a apreciat Proiectul România Cunoașterii ca pe un proiect de anvergură națională, dedicat dezvoltării țării. Un astfel de proiect nu poate să nu cuprindă sănătatea, de aceea ASM se alătură, în calitate de partener, „acestui for de elită al ideilor și soluțiilor, care va susține dezvoltarea durabilă”.
Nicolae Marius Mărginean, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, a declarat că Institutul și echipa de cercetători a acestuia vor răspunde prezent și că sunt gata să contribuie la desfășurarea Proiectului România Cunoașterii.
Cătălin Nae, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli, a afirmat că Proiectul România Cunoașterii reprezintă o viziune care are nevoie de acțiune și că acesta reprezintă un spațiu de „Cunoaștere, dar și de Recunoaștere a meritelor și valorii”.
Prof. univ. dr. Alexandru Sălceanu, Directorul Școlilor Doctorale din Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, din Iași, a spus că Proiectul AOSR constituie un demers cu viziune pentru viitorul sustenabil al României și a exprimat susținerea deplină pe care Iașiul academic o va acorda Proiectului.
Un invitat special al evenimentului de lansare a Proiectului România Cunoașterii a fost Ambasadoarea Albaniei în România Excelența Sa Doamna Enkeleda Mërkuri, care a vorbit despre faptul că Proiectul „România Cunoașterii” poate constitui un cadru al colaborării dintre cele două țări și al transferului de experiență și expertiză din România către Albania. ES Doamna Ambasador a subliniat importanța educației și cercetării în procesul dezvoltării, a afirmat că femeile sunt o forță a societății, care trebuie să participe la progresul acesteia și a pledat pentru promovarea intereselor reciproce, pentru cooperare și transfer al bunei experiențe a părții românești.
Evenimentul lansării Proiectului România Cunoașterii s-a încheiat cu un moment musical susținut de soprana albaneză Arlinda Morava, pianista Adriana Alexandrescu (mezzosoprană la Opera Română) și violonistul Aurelian Isar.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România
București, 15.05.2024