În perioada 16-19 octombrie 2024 a avut loc cea de-a 48-a ediție a Salonului Internațional de Invenții INOVA la Zagreb, în Croația.
Delegația României la această manifestare de prestigiu a avut în componență trei membri ai Academiei Oamenilor de Știință din România, respectiv Prof.univ.habil.dr.ing.mat.ec. DHC Augustin Semenescu – Universitatea Națională de Știință si Tehnologie Politehnica București (U.N.S.T.P.B.), Membru corespondent – Secretar științific al Secției VI – Științe Tehnice, Prof.univ.habil.dr.ing.dr.mng. DHC Aurel-Mihail Țîțu – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (U.L.B.S.), Membru corespondent – Secretar științific al Secției IX – Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologice și Conf.univ.habil.dr.ing. Andrei Victor Sandu – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (U.T.G.A.), Membru asociat al Secției III – Ştiinţe Chimice.
Profesorul Augustin Semenescu a fost nominalizat pentru a patra oară la rând ca Președinte al Juriului Internațional INOVA Zagreb, iar profesorul Aurel-Mihai Țîțu și conferențiarul Andrei Victor Sandu au fost realeși membri ai Juriului internațional INOVA Zagreb. Totodată, aceștia au prezentat și invențiile cadrelor didactice și cercetătorilor de la universitățile pe care le reprezintă.
În urma evaluării invențiilor și proiectelor expuse, acestea au fost premiate cu medalii de AUR, dar și cu următoarele premii speciale din partea Salonului:
- Engineering Award – echipa Prof. Iulian Antoniac și Prof. Augustin Semenescu (pentru realizări în domeniul ingineriei materialelor) (U.N.S.T.P.B.)
- Medicine Award – Colectivul condus de Prof. Mihail Aurel Țîțu (U.L.B.S.)
- Ambassador Award – Conf. Andrei Victor Sandu (U.T.G.A.) – pentru întreaga carieră dedicată promovării creativității tehnice.
Menționăm faptul că Prof.univ.habil.dr.ing. Iulian Antoniac, Membru corespondent AOSR și membru în Consiliul Secției VI – Științe Tehnice este coautor cu Prof. Semenescu al celor 4 invenții prezentate pentru U.N.S.T.P.B. în cadrul INOVA 2024, fapt ce face ca numărul medaliaților la această prestigioasă competiție de inventică să crească la patru, chiar dacă dl. Iulian Antoniac nu a putut participa fizic la festivitatea de premiere.
“Într-un context global marcat de inovație și diversitate culturală, România se afirmă ca un pol important al creativității”, concluzionează prof. Augustin Semenescu.
INOVA este o expoziție de invenții, produse noi și inovații. Pe parcursul lungii sale tradiții de existență, INOVA a adunat, promovat și prezentat publicului, încă din 1971 când a fost creat, mii de invenții interne și sute de invenții străine. În acest an au fost expuse peste 400 de inovații din 20 de țări (Taiwan, SUA, Malaysia, România, Polonia, Indonesia, Thailanda, Marea Britanie, Coreea, Iran, Arabia Saudită, Vietnam, Cambodia, Ucraina, etc.)