Reactorul nuclear de cercetare VVR-S al IFIN-HH care a funcționat intre 1957 si 1997 este in prezent în faza de dezafectare. In istoria operațională a VVR-S au avut loc două inundații cu lichid de răcire în sala pompelor (refularea rezervorului de 300 m3 in rezervorul tampon și camera pompelor) care au contaminat podeaua și pereții. Lichidul de răcire consta în apa distilată care conține următorii radionuclizi: 137Cs, 60Co, 152Eu, 154Eu, 155Eu provenind din fisiunea nucleară și din activarea produselor de coroziune. Din Raportul de Caracterizarea Radiologică a structurilor reactorului nuclear VVR-S, rezulta date detaliate în ceea ce privește adâncimea de penetrare în beton prin utilizarea spectrometriei gama pentru analiza probelor prelevate din beton. În perioada 2014-2016, s-a desfășurat dezafectarea sistemelor, echipamentelor și componentelor din circuitul primar si camera pompelor urmată de decontaminarea podelelor si pereților. Prin urmare, profilul vertical al penetrării radionuclizilor în beton este cunoscut pentru toate suprafețele camerelor.
In cadrul proiectului se vor efectua măsurătorile necesare pentru analizele de spectrometrie gamma pentru determinarea contaminării profilului vertical prin prelevarea de probe, ținând cont de nivelul apei de 18 cm in camera pompelor, timpul de staționare al apei in zone înainte de evacuarea in de 48 ore, densitatea betonului la nivelul podelei și densitatea betonului la nivelul pereților. Astfel se vor efectua măsurători de spectroscopie a contaminării betonului care vor fi folosite ca date de intrare în programul de modelare.
Proiectul va consta apoi în evaluarea migrației radionuclizilor în interiorul clădirii de beton a reactorului nuclear de cercetare IFIN-HH VVR-S ca urmare a unui eveniment neașteptat, în scopul de a dezafecta reactorul în mod sigur. În scopul de a obține o predicție relevanta a zonei contaminate, este esențial să se utilizeze un cod numeric robust calibrat prin intermediul unor date reale. Principalul aspect constă în capacitatea codului numeric de a modela transportul prin difuziune în medii cu porozitate foarte scăzută cum ar fi betonul.
Conceptul proiectului de cercetare este de a dezvolta o metodologie pentru evaluarea contaminării profilului de contaminare și calculul de transport al radionuclizilor din camera pompelor (camera 31) și în camera de sub reactor (camera 30) de la reactorul nuclear VVR-S.