Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăIn memoriamRegrete eterne, Prof.univ.dr. Ioan LAZĂR!

Regrete eterne, Prof.univ.dr. Ioan LAZĂR!

*Ioan LAZĂR*
18 septembrie 1947, com. Frumoasa (Teleorman) – 19 septembrie 2024, București

La data de 19 septembrie 2024 s-a stins din viață Ioan LAZĂR, profesor universitar, doctor abilitat în Cinematografie și Media, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, Secția Filosofie, Teologie, Psihologie.

Autor al primei Enciclopedii a Filmului Românesc (2022) și colaborator al celor mai apreciate publicații culturale și de specialitate (revistele Cinema, România literară, Luceafărul, Convorbiri literare, Tribuna, Cronica, Familia etc.) și al cotidianelor Scânteia tineretului, Scânteia, Evenimentul zilei, Zig Zag, Cotidianul, Jurnalul Național, Ziua, Cronica română, Profesorul Ioan Lazăr a semnat peste 200 de articole (cronici, eseuri, interviuri, recenzii).

O serie de lucrări au stârnit un viu interes printre cititori, tirajul unora epuizându-se rapid, fiind comentate elogios de critica de specialitate, dovedit prin numărul de citări al tuturor lucrărilor (397), la care se adaugă citările de nume (29), cărți publicate la edituri prestigioase din țară (Meridiane, Cartea Românească, Eminescu, Junimea) – 26 ca unic autor.

Lucrarea sa de doctorat L`Analyse stylistique du cinéma a apărut în franceză, la Lille.

Volumul „Formalismul.Știința poetică a artei filmului” (2017) – cu o prezentare a prof. univ. François Albera (Universitatea din Lausanne) – a fost încununat cu Premiul „Anton Bacalbașa”, acordat de AOȘR iar lucrările „Cum se face un film?”, „Stilistica filmului”, „Barocul cinematografic” au obținut premii ale UCIN: Premiul pentru carte de cinema și respectiv Premiul pentru critică cinematografică. UCIN i-a oferit în 2009 Premiul Academic pentru cultură cinematografică (ex aequo: Sergiu Nicolaescu și Laurențiu Damian).

Vreme de zece ani, pe site-ul Festivalului de la Cannes a fost publicată o micromonografie a participării cinematografiei românești la festival, cu traduceri în mai multe limbi (franceză, engleză, italiană, rusă, chineză, japoneză, arabă, portugheză, spaniolă), semnată de Ioan Lazăr.

Autorul a realizat primele studii monografice consacrate analizei stilistice a filmului, formalismului cinematografic, participării filmelor și cineaștilor români la Cannes, filmelor-etalon ale cinematografiei românești.

În cadrul Sintezelor prilejuite de Centenar, Ioan Lazăr a publicat, în 2019, lucrarea Filmul și teatrul românesc, sub genericul „Artele spectacolului la Centenar”.

Prezidiul AOSR își exprimă regretele eterne pentru pierderea Prof.univ.dr. Ioan LAZĂR!

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA