Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăNoutatiRO-SCUD - Programul AOSR Știință-Cultură-Diplomație pentru România

RO-SCUD – Programul AOSR Știință-Cultură-Diplomație pentru România

Program inițiat de către Academia Oamenilor de Știință din România împreună cu Academia de Studii Economice din București și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București

Programul AOSR Știință-Cultură-Diplomație pentru România
ROmanian program Science – Culture – Diplomacy (RO-SCUD)

ARGUMENT
Anul 2025 poate constitui cadrul unor schimbări profunde și complexe în existența umanității, la nivel mondial, regional, național și, implicit, în viața cetățenilor de oriunde s-ar afla.

Suprapunerea crizelor – criza energetică, criza economică, criza socială, criza instituțională, criza diplomatică –, generate de conflicte de toate formele, coroborate cu transformarea digitală a societății, datorată expansiunii tehnologiei, și cu noua paradigmă a politicii, de la democrația colaborativă la democrația puterii (identificarea și evidențierea influenței componentelor naționale în evoluția mondială), conduce la efecte adesea impredictibile, care pot genera, la rândul lor, deviații grave în existența omenirii.

Identificarea și evidențierea influenței componentelor naționale în evoluția mondială devin o preocupare și o obligație pentru recunoașterea statutului și forței unei națiuni. Acestea reprezintă vectorii naționali capabili profesional, intelectual, relațional să poziționeze o națiune printre cele care au un cuvânt de spus la nivel mondial.

În istoria omenirii, s-a demonstrat că Știința este factorul principal care conduce la evoluție. Revoluțiile industriale – de la descoperirea motorului cu aburi în sec XVIII și până la Inteligența Artificială din sec XXI – au influențat dezvoltarea economică și socială, relațiile interumane, relațiile instituționale, relațiile interstatale.

Cultura, în toate formele ei, a evoluat odată cu societatea și a încercat să potențeze spiritul oamenilor și să fie o componentă de bază în procesul evoluției. Cultura, în zilele noastre, asociată cu diverse atribute, cuprinde toată viața socio-economică și politică a unei societăți: cultură muzicală, cultură literară, cultură artistică, cultură civică, cultură economică, cultură politică, cultură diplomatică, cultură digitală etc.

Diplomația și-a extins și ea aria de acoperire. Se vorbește despre diplomație economică, diplomație politică, diplomație culturală (într-o acoladă fecundă între diplomație și cultură), diplomație cibernetică, dar mai ales de diplomația alternativă, care trebuie să susțină eforturile diplomatice clasice.

Pilonii fundamentali de politică externă vor rămâne aceiași, dar se pot completa creator și benefic cu noi direcții și noi parteneriate care pot fi valorificate în interesul tuturor.

Cooperarea științifică, colaborarea între instituții de învățământ și de cultură, prezența elitelor românești în toată lumea au creat și pot crea, în continuare, punți pentru dezvoltare economică semnificativă, sustenabilă și durabilă. Sunt spații în care există avantajul continuității, al tradiției, al apropierii geografice, în care pot fi dezvoltate proiecte cu beneficii palpabile pentru o creștere economică semnificativă, sustenabilă și trainică a statelor. România poate fi un pilon eficient atât în Balcani, alături de celelalte țări din această parte a Europei, cât și în contextul european și mondial.

Știința, Cultura și Diplomația (SCUD) pot avea un rol determinant în poziționarea pozitivă a României.

Academiile, instituțiile de învățământ, instituțiile de cercetare și de cultură din orice țară au vocația de a contribui activ la dezvoltarea societății în care există, fiecare în raport cu rolul și atribuțiile specifice.

În secolul XXI, comunicarea digitală a intervenit în toate procesele, facilitând cooperarea, colaborarea, dar, mai ales, informarea și cunoașterea.

Programul SCUD – Science-CUlture-Diplomacy

Obiectivele AOSR, așa cum sunt stipulate în legea de înființare, sunt „conceperea, promovarea, dezvoltarea, sprijinirea şi protejarea ştiinţei sub toate formele, acţiunile şi metodele directe, indirecte sau adiacente.”

În realizarea atribuţiilor sale, „AOSR colaborează cu academiile de profil de ramură, cu Ministerul Educației și Cercetării, cu instituţii şi organizaţii ştiinţifice academice, de cercetare şi învăţământ, din ţară şi din străinătate[1].”

În acest sens, AOSR desfășoară două programe majore, de interes național: Transformarea digitală în științe și Programul România Cunoașterii, lansat în 2024.

Acestora li se adaugă Programul RO-SCUD, care își propune, în principal, să desfășoare activități în vederea atingerii următoarelor obiective:

  • să valorifice, într-o abordare sistemică, rezultatele obținute prin acțiunile științifice desfășurate de AOSR,
  • să disemineze prin toate mijloacele și formele de exprimare inițiative de succes și realizări importante,
  • să promoveze personalitățile vieții științifice și culturale din România, indiferent de vârsta lor,
  • să inițieze și să susțină programe și proiecte de interes bilateral, regional, european și mondial,
  • să susțină obiectivele RO-SCUD prin parteneriate bilaterale și multi-instituționale la nivel național și internațional,
  • să readucă și să consolideze în conștiința națională și internațională valorile românești autentice, care au contribuit la dezvoltarea științei și culturii la nivel național și internațional.

Implementarea Programului se va face prin grupuri de reflecție de tip ’’think tank”[2], la care vor fi invitați specialiști și din alte instituții de cercetare, învățământ, cultură. De asemenea, în Program vor fi cooptați tineri cercetători ale căror proiecte au fost finanțate din fondurile AOSR.

[1] LEGE nr. 31 din 15 ianuarie 2007 (*actualizată*) privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, ART. 4: In realizarea atribuțiilor sale, AOSR recunoaște Academia Română ca cel mai înalt for național de consacrare științifică și culturală și colaborează cu academiile de profil de ramură, cu Ministerul Educației și Cercetării, cu instituții și organizații științifice academice, de cercetare și învățământ, din țară și din străinătate.

[2] Grup de experți (în engleză, think tank)

 

 

 

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA