Secția “Știința si Tehnologia Informației”- Academia Oamenilor de Știință din România și Centrul de Cercetare “eBio-hub” din cadrul Universității Nationale de Știință și Tehnologie Politehnica din București vă invită pe
31 octombrie 2023, ora 16.30, la seminarul online
„De la sisteme interactive simple la mașini complexe de inteligență artificială: despre importanța înțelegerii nevoilor utilizatorilor, percepțiilor și contextului de utilizare atunci când proiectăm pentru experiențe umane – o poveste a cercetătorului român care lucrează în Singapore” – Dr. Andreea I. Niculescu (I2R- ASTAR, Singapore).
Pentru participare, accesați AICI link-ul seminarului online.
În lumea noastră bazată pe tehnologie, ne simțim adesea frustrați când experiențele noastre tehnologice nu corespund așteptărilor. Vinovatul? Adesea, un defect de design. Acest lucru subliniază importanța critică a înțelegerii nevoilor utilizatorilor, a percepțiilor lor unice și, mai ales, a contextului de utilizare atunci când vine vorba de proiectarea software. Aceste elemente asigură în mod colectiv că tehnologia își îndeplinește scopul principal: îmbunătățirea experiențelor umane. În discursul meu următor, voi explora aceste subiecte cheie, prezentând câteva proiecte de cercetare legate de interacțiunea om-calculator (Human-Computer Interaction-HCI) în care am avut privilegiul de a fi implicată, dar și împărtășind cunoștințele pe care le-am câștigat pe parcurs, extrase din experiențele mele ca cercetător care lucrează la intersecția diferitelor culturi și perspective. Vă astept să explorăm călătoria fascinantă a dezvoltării de mașini inteligente pentru uz zilnic, toate înrădăcinate într-o înțelegere profundă a utilizatorilor și a contextelor lor în continuă evoluție.
Andreea I. Niculescu lucrează ca cercetător în cadrul departamentului Human Language Technology (Dialogue Technology Group) -A*STAR-Institute for Infocomm Research Singapore. Principalele ei interese sunt în AI, UX și design de interacțiune, concentrându-se pe dezvoltarea interfețelor utilizator pentru vorbire, limbaj și interacțiuni multimodale. Ea a studiat “Computer Science and Linguistics” în Germania la Ruhr-University Bochum și și-a făcut doctoratul în Țările de Jos la Universitatea din Twente. Teza ei a fost despre Interfețele conversaționale pentru dialoguri orientate spre sarcini cu sisteme informatice. Andreea este o susținătoare pasionată a responsabilizării sociale, sustenabilității și educației prin adoptarea tehnologiei.