Academia Oamenilor de Știință din România

AcasăEvenimenteSimpozionul Interdisciplinaritate Inginerie-Medicină-Etică-IA

Simpozionul Interdisciplinaritate Inginerie-Medicină-Etică-IA

Obiectivul major al simpozionului este identificarea unor teme fundamentale pentru procesul dezvoltării durabile a României prin cunoaștere, care pot fi abordate din această perspectivă interdisciplinară Inginerie-Medicină, de către membrii Academiei Oamenilor de Știință din Romania (AOSR), alături de specialiștii din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Simpozionul face parte din seria de evenimente integrate proiectului de anvergură națională „România Cunoașterii”.

Interdisciplinaritatea rezultă din procesul de combinare şi integrare a diferitelor discipline, împreună cu metodologiile şi ipotezele lor de lucru. Aceasta implică trecerea frontierelor tradiţionale dintre ştiinţe şi combinarea tehnicilor lor în efortul de a atinge un obiectiv comun. Metodologiile şi ipotezele care aparţin unor discipline diferite sunt conectate şi modificate pentru a se adapta la nevoile de cercetare, construind noi instrumente care să permită investigarea unor subiecte dificile, care depăşesc posibilităţile unei singure discipline.

Interdisciplinaritatea presupune participarea cercetătorilor şi profesorilor din mai multe domenii ale ştiinţei, în scopul realizării unor obiective comune sau al soluţionării unor probleme complexe care nu pot fi în mod satisfăcător cercetate doar de un singur domeniu al ştiinţei. Astăzi, colaborarea dintre medici și ingineri este esențială pe componenta de funcționalitate spitalicească, dar poate contribui puternic la dezvoltarea unei industrii naționale de producție a dispozitivelor medicale și a instrumentarului medical atât de necesare în spitale.

Digitalizarea și robotizarea sistemului de sănătate cresc și mai mult importanța inginerilor în spitale. Aceste instrumente noi ale evoluției exponențiale tehnice permit, din fericire, o îngrijire mai bună a pacientului spre beneficiul acestuia, dar și din punct de vedere al medicului, care dispune de echipamente, dispozitive, materiale și tehnologii informatice pentru diagnostic, investigare și tratament.

Peisajul medical modern este din ce în ce mai împletit cu inteligența artificială (AI) și știința datelor. De la diagnosticarea pacienților până la predicția complicațiilor și eficientizarea proceselor administrative, AI devine o parte indispensabilă a operațiunilor spitalului. Cu toate acestea, pe măsură ce AI își asumă un rol mai proeminent, trebuie să abordăm o componentă critică adesea trecută cu vederea în goana de a inova: implicațiile etice ale AI în asistența medicală. Utilizarea etică a inteligenței artificiale în domeniul sănătății nu este doar responsabilitatea dezvoltatorului, ci se extinde la întregul ecosistem, inclusiv sistemele de sănătate și companiile care implementează aceste instrumente.

Moderatori:

Prof.univ.dr.ing. Iulian ANTONIAC

Prof.univ.dr.ing. Miron ZAPCIU

Prof.univ.dr.med. Horațiu MOLDOVAN

Prof.univ.dr.med. Marius NICULESCU

Programul simpozionului

11:00 – 11:15     Cuvânt de bun venit

11:15 – 11:30     Prof.univ.dr.ing. Iulian ANTONIAC, UNSTPB București

Materiale și tehnologii pentru dezvoltarea unei industrii a dispozitivelor medicale la nivel național

11:30 – 12:00     Dr.ing. Ileana MATEȘ, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central

Printarea 3D a dispozitivelor medicale – drumul de la cercetări în laborator la utilizare clinică

12:00 – 12:30     Prof.univ.dr.med. Călin SCRIPCARU, Institutul de Medicină Legală Iași

Dileme de dozare a alcoolului și drogurilor în practica medico-legală actuală

12:30 – 13:00     Prof.univ.dr.ing. Bogdan IONESCU, UNSTPB București

Inteligența artificială în domeniul sănătății

13:00 – 14:00     Concluziile simpozionului (Cocktail).

Documente

AOSR – VIZIBILITATE INTERNAȚIONALĂ

MEMBRI

RAPORT AOSR

CĂRȚI MEMBRI AOSR

MANIFESTĂRI AOSR

AGORA