Academia Oamenilor de Știință din România îl comemorează pe generalul Paul Teodorescu (1888-1981), membru titular, cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la naștere.
Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu” și revista Misiunea, fondate și conduse de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, îl comemorează în zilele de 7-8 iulie 2023 pe generalul Paul Teodorescu cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la naștere.
Vineri, 7 iulie 2023, se va desfășura Simpozionul național „Biserica și Armata României. Tradițiile conlucrării”, ediția a-X-a, și va fi lansat numărul X al revistei Misiunea.
Sâmbătă, 8 iulie 2023, va avea loc ceremonialul religios și militar în care se va dezveli și sfinți Placa Eroilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Va fi prezentat și semnat Hrisovul prin care Sfânta mănăstire va fi reconsacrată ca loc de rugăciune și pomenire pentru Aviația, Marină și Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, împlinind dorința exprimată prin testament de generalul Paul Teodorescu. Evenimentul va fi onorat de reprezentanți ai Guvernului, Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Aeriene, Statului Major al Forțelor Navale, Universității Naționale de Apărare „Carol I” și ai Academiei Oamenilor de Știință din România.
Cu acest prilej, domnul prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a trimis organizatorilor următorul Omagiu:
Omagiu generalului Paul Teodorescu la împlinirea a 135 de ani de la naștere
2023 este anul în care, la o aniversare rotundă, îl omagiem pe generalul Paul Teodorescu (28 iunie 1888-17 ianuarie 1981), personalitate care s-a ilustrat în perioada interbelică pe linie de comandă, în diplomație (ataşat militar la Paris, Bruxelles și Madrid), ca profesor, reformator al învățământului militar superior (comandantul și creatorul campusului Școlii Superioare de Război), ministru al Aerului şi Marinei și om de știință.
Între realizările sale, cu totul deosebite prin impactul spiritual-religios, rămâne pe vecie consacrarea, în anul 1939, a Mănăstirii Dintr-un Lemn ca Sfânt Lăcaș al Aviației și Marinei, prin care a dat o nouă dimensiune legăturilor seculare dintre Armata și Biserica. Paul Teodorescu este considerat, alături de Matei Basarab și Șerban Cantacuzino, al treilea ctitor al lăcașului, ocupându-se personal de restaurarea complexului monahal și de consolidarea asocierii Aviației și Marinei cu Sfânta Mănăstire.
Cărțile, studiile și articolele i-au adus recunoașterea mediului academic pentru originalitate și importanță în instruirea Oștirii.
Academia de Științe din România l-a ales chiar în anul constituirii, 1935, la Secțiunea VIII – Geniu Militar ca membru corespondent. După un an, în decembrie 1936, a devenit membru titular.
În anul 1940, a fost arestat la domiciliu din ordinul generalului Ion Antonescu, motiv pentru care a demisionat din armată. Ca atâția alți militari de frunte și oameni de valoare români, a fost arestat și a pătimit urgiile comuniste în penitenciarul de la Aiud.
În buna tradiție de a face cunoscute și a promova realizările membrilor, conducerea Academiei Oamenilor de Știință din România susține prin Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu” cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, anuarul Misiunea și Simpozionul național „Biserica Ortodoxă și Armata României. Tradițiile conlucrării”, valorificarea și aducerea în atenția mediului științific a operei și realizărilor generalului Paul Teodorescu. De asemenea, am sprijinit inițiativa conducerii Centrului de realizare și dezvelire, la 9 iulie 2022, a bustului generalului Paul Teodorescu la Mănăstirea Dintr-un Lemn în cadrul ceremonialului religios și militar, întru-cât viața, opera științifică și făuririle sale rămân un reper călăuzitor pentru generațiile de astăzi și din viitor.
Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea
Preşedintele Academiei Oamenilor de Știință din România