DEZBATERE HIBRID CU TEMA
“SISTEME AI PENTRU EDUCAŢIE MODERNĂ ŞI ADAPTIVĂ”
Miercuri, 15 februarie 2023, Ora 12:00 – sediul AOSR
INVITAȚI
Acad. Florin FILIP – Academia Română
Prof. univ. dr. ing. Larisa IVAȘCU – Universitatea Politehnica Timișoara
Prof. univ. dr. Răzvan BOLOGA – Academia de Studii Economice din București
MODERATOR: Prof univ. dr. ing Doina BANCIU
Dezbaterea publică organizată de către Academia Oamenilor de Știință din România prin ICAI – Institutul de cercetări avansate interdisciplinare „Constantin Angelescu” a adus în faţa specialiştilor de profil analizarea nevoii de învăţare continuă din România în context european.
Așa cum a menționat dl. Prof. univ. dr. ing. Adrian BADEA, Președintele AOSR, în cuvântul transmis prin intermediul d-nei. Vicepreședinte Doina Banciu, conferinţa se înscrie în linia celor patru proiecte ale AOSR, respectiv cel de “Transformare Digitală a societăţii româneşti”.
La evenimentul academic au participat specialişti din mediul de cercetare, atât în format fizic, cât şi online, care au abordat sistemele de inteligenţă artificială (AI) în corelare cu nevoia de învăţare continuă, legată firesc şi de nevoia de a citi continuu.
În acest sens, manifestarea AOSR a fost organizată chiar de Ziua Naţională a Lecturii (15 februarie) sub coordonarea şi moderarea Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu. Astfel, vicepreședintele AOSR a expus succint, în deschiderea conferinței, nevoia de instruire continuă cu accent pe rolul instituţiilor de învăţământ şi de cultură pentru sprijinirea eforturilor generale ale administraţiei în vederea reducerii fenomenului din ce în ce mai răspândit al analfabetismului funcţional. Totodată, a adus în atenţia audienţei necesitatea ca tinerii să folosească lectura indiferent de forma şi suportul acesteia pentru a se informa şi înţelege corect şi consistent problemele cu care se confruntă, atât la nivel personal, cât şi profesional.
S-a subiniat, de asemenea, rolul important pe care îl joacă bibliotecile publice pentru formarea culturii digitale a cetăţenilor.
Academicianul Florin Filip a conturat jaloanele dimensiunii procesului de predare-învăţare adaptiv bazat pe tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor şi a subliniat susţinerea profesională a tuturor iniţiativelor care vizează acest subiect.
Prof. univ. Răzvan Bologa a prezentat o platformă de predare-învăţare bazată pe AI suscitând un interes deosebit din partea participanţilor. În acest context s-au menţionat posibilităţile de dezvoltare a unor proiecte de larg interes public.
Prof. univ. dr. ing. Larisa Ivaşcu a menţionat preocupările AOSR pentru susţinerea proceselor de e-Learning, reamintind că chiar în timpul pandemiei editura AOSR a publicat o carte foarte bine documentată dedicată acestui subiect la ordinea zilei. Totodată, aceasta a declarat că Universitatea Tehnică din Timişoara are preocupări serioase în direcţia educaţiei moderne şi adaptive.
La rândul său, Florin Jianu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a arătat preocupările instituţiei pe care o conduce pentru atingerea obiectivelor europene ce urmăresc ca toţi angajaţii din IMM-uri să aibă cel puţin un nivel minim de competenţe digitale.
Prof. univ. dr. Ion Popa, Decan la Facultatea de Management – ASE Bucureşti, a reiterat interesul instituţiei sale pentru forme noi de predare-învăţare, în care AI este un vector din ce în ce mai mai proeminent.
Victor Vevera, director general ICI – Bucureşti, a menţionat că institutul are prevăzut în obiectul de activitate desfăşurarea de cursuri şi instrumente de lucru pe noile platforme de tehnologie.
La eveniment au mai participat Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare (B.C.U.) „Carol I” şi Daniel Fodorean, decanul Institutului Teologic Baptist din Bucureşti.