La invitația Academiei Oamenilor de Știință din România, expertul european Mário CAMPOLARGO, fost Secretar de Stat pentru Digitalizare și Modernizare Administrativă în Guvernul Portugaliei – în timpul mandatului premierului Antonio Costa, ales recent președintele Consiliului European –, și fost Director General al DG Informatics DIGIT – Uniunea Europeană, personalitate de marcă a domeniului digitalizării în Europa, a efectuat, în intervalul 25-29 iunie 2024, o vizită în România, unde a participat la o serie de întâlniri și evenimente sub genericul THE DIGITAL TRANSFORMATION OF EUROPE – TRANSFORMAREA DIGITALĂ A EUROPEI.
Primul punct pe Agenda evenimentului l-a constituit vizita prestigiosului expert la Academia Oamenilor de Știință din România, unde s-a întâlnit cu echipa de conducere a instituției și cu membri ai Academiei (26 iunie). În aceeași zi, tot la sediul AOSR, s-a desfășurat dezbaterea The cloud vision in the new paradigm of digital transformation – Viziunea „Cloud” în noua paradigmă a transformării digitale, la care au participat Domnul Mário CAMPOLARGO și reprezentanți ai unor companii ICT implicate în procesul transformării digitale.
Programul vizitei în România a Domnului Mário CAMPOLARGO a cuprins întâlniri cu personalități și responsabili în domeniul digitalizării, vizite la instituții și universități din București și din țară, discuții și mese rotunde pe temele Transformării Digitale a Europei, proces de mare complexitate și importanță pentru prezent și viitor.
Expertul european a avut întâlniri cu Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, și cu Președintele Autorității pentru Digitalizare a României, Dragoș-Cristian Vlad, cu specialiști din cercetare și din mediul academic. La întâlniri, a participat și doamna prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, care a vorbit despre Proiectul „România Cunoașterii”, inițiat de AOSR, și despre digitalizarea bibliotecilor.
În data de 28.06.2024, Domnul Mário CAMPOLARGO a efectuat o vizită la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (Politehnica București) unde s-a întâlnit cu rectorul Mihnea Costoiu. În acest cadru, expertul european a participat la Masa rotundă „Transformarea Digitală a Europei”, moderată de prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele AOSR și prof. univ. dr. ing. Ciprian Mihai Dobre, prorector al Universității Politehnica. La eveniment au participat: prof. univ. dr. ing. Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării, Digitalizării, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele AOSR, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, vicepreședinte AOSR, conf. univ. dr. Ioan Corneliu Sălișteanu, rectorul Universității Valahia, din Târgoviște, prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, vicepreședinte AOSR, vicepreședinte al Senatului Universității Politehnica, conf. univ. dr. Ștefan Sebastian Busnatu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” – București, prof. univ. dr. ing. Mihnea Alexandru Moisescu, decanul Facultății de Automatică și Informatică Industrială, precum și alți specialiști în noile tehnologii. În cadrul Mesei rotunde, s-a discutat despre digitalizare, proces complex și de mare amploare, cu provocările, beneficiile și deschiderile inovative pe care le creează, competențele digitale ale cetățenilor, educație, relația cetățean-administrație digitalizată, sistemul digitalizat în Medicină din Portugalia, viziunea europeană asupra digitalizării.
Programul expertului european a mai inclus o întâlnire cu dl dr. ing. Adrian Victor Vevera, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, și o vizită la Universitatea „Transilvania”, din Brașov, unde s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Carmen Buzea, prorector, și cu prof. univ. dr. Titus Bălan, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Informatică. Vizita la Universitatea „Transilvania” a fost organizată cu sprijinul Filialei Brașov a AOSR.
Prezența în România a dlui Mário CAMPOLARGO a constituit, prin expertiza și prestigiul expertului european, prin seria de întâlniri și dezbateri care au structurat agenda vizitei, un eveniment important în cadrul procesului de digitalizare, aflat în desfășurare în România, proces complex, de largă acoperire, care are un rol de importanță majoră în domeniile educației, științei, cercetării și cunoașterii și, în ansamblu, în transformările din ariile societății și economiei, fiind un suport al progresului și evoluției. Vizita dlui Mário CAMPOLARGO, desfășurată la inițiativa Academiei Oamenilor de Știință din România, deschide importante perspective de colaborare în domeniul procesului digitalizării din țara noastră și în cadrul Proiectului „România Cunoașterii”.
Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România
(Contact: comunicare.aosr@gmail.com)
București, 29.06.2024